У США хворий на коронавірус тренер міг заразити 50 спортсменів. Але жоден з них не підхопив хворобу завдяки вентиляції та дистанції

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У США хворий на коронавірус тренер міг заразити 50 спортсменів. Але жоден з них не підхопив хворобу завдяки вентиляції та дистанції

Risen Wang / Unsplash

У США у штаті Вірджинія в одному зі спортзалів 50 людей могли підхопити коронавірус від хворого тренера, але не захворіли завдяки додатковим заходам безпеки та вентиляції.

Про це повідомляє CNN.

Після того, як в червні у штаті дозволили відкрити спортзали, власниця одного з них (460 Fitness) Велвет Мінник вирішила проконсультуватись з приводу того, як убезпечити людей під час тренувань. Вона звернулась до професорки екологічної інженерії з Технологічного інституту штату Лінсі Марр. Власниці порадили замінити підхід до вентиляції приміщення, а також забезпечити дистанцію між спортсменами та створити всі умови для належної гігієни.

«Я знаю, що вірус передається переважно через повітря, тому я подумала, що справді важливо мати хорошу вентиляцію, щоб ніхто не міг вдихнути його [вірус]», — сказала власниця закладу. Вона також розділила зал на «станції» з дистанцією у три метри між ними. Усередині «станції» розмістили все необхідне обладнання — спортсменам не потрібно ходити по тренажерному залу і користуватися іншими тренажерами.

CNN

Оскільки Мінник сама побудувала обʼєкт, у неї була вся технічна документація, якою вона поділилась з Марр, щоб вирішити питання з вентиляцією.

«Я розрахувала, наскільки великим був простір, яка була типова швидкість вітру в цьому районі, скільки повітря потрапляє до залу при відчинених дверях тощо», — сказала Марр.

Вона виявила, що в цьому приміщенні було набагато більше свіжого повітря, ніж вимагає Американське товариство інженерів з опалення, охолодження та кондиціювання повітря. Подивившись на інші дослідження, Марр поговорила з експертами про те, яка швидкість циркуляції повітря необхідна, щоб знизити ризик передачі інфекції у приміщенні.

Зрештою вони вирішили, що можуть закривати двері трохи частіше, ніж думали спочатку — залежно від погоди і рівня комфорту спортсменів. До того ж у спортсменів завжди є можливість винести своє спорядження на вулицю. Також у приміщенні почали використовувати монітор вуглекислого газу.

«Двоокис вуглецю — це повітря, що видихається, і це хороший індикатор того, скільки вірусів може накопичуватися в повітрі», — пояснила Марр.

У вересні один з тренерів залу повідомив про погане самопочуття — спочатку це були симптоми алергії, але потім він втратив нюх і смак. Коли тест на коронавірус виявився позитивним, Мінник перевірила, скількох людей він тренував до того, як захворів. Власниця залу звʼязалась з 50 спортсменами та повідомила про COVID-19 у тренера. Але у жодного з них не зʼявились симптоми, а декілька з них здали тести, що показали негативний результат.

Мінник наголосила, що в залі немає ніяких спітнілих обіймів після тренування і жодних «Дай пʼять». Часто в спортзалі обговорюють, чи залишати двері відкритими. Якщо спортсмени хочуть закрити двері, щоб зберегти тепло, всі мають бути в масках.