Конгрес США проти повернення Росії до G7. Одна з причин — окупація Криму

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Конгрес США проти повернення Росії до G7. Одна з причин — окупація Криму

Drew Angerer / Getty Images

Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт, спрямований на те, щоб не допустити участі Росії в зустрічах «Великої сімки» (G7) і відновлення формату G8 за її участі. Про це повідомляє «Голос Америки».

Документ передбачає заборону на використання вашингтонської адміністрацією федеральних коштів для «підтримки або сприяння участі Росії в засіданнях G7 і відновлення G8 за участю Росії».

Ця заборона діятиме до того часу, поки держсекретар і директор нацрозвідки США не зможуть завірити законодавців у тому, що Росія, «припинила будь-яке втручання у вибори у США або в інших країнах G7, державах НАТО і ЄС», повністю виконує свої зобовʼязання в рамках Мінських домовленостей, «припинила незаконну окупацію Криму, Південної Осетії, Абхазії» та «вивела свої війська і озброєння з Придністровʼя».

Тепер законопроєкт має розглянути Сенат, де більшість зараз належить республіканцям. У разі його затвердження він надійде на підпис президенту.

  • G7 складається зі США, Італії, Японії, Канади, Франції, Німеччини та Великої Британії. Президент США кілька разів говорив про можливість запросити Росію на саміт. РФ виключили з «Великої вісімки» у 2014 році — після анексії Криму. Члени G7 відкинули попередні заклики Трампа знову включити Москву.
  • У 2020 році саміт G7 мав відбутися у США. Президент Дональд Трамп спочатку його скасував через пандемію коронавірусу, але згодом заявив, що все ж планує провести його після президентських виборів.
  • Reuters, посилаючись на джерела, пише, що Трамп ще остаточно не вирішив, чи проводити саміт, хоча залишається не так багато часу, щоб його спланувати, перш ніж він передасть владу Джо Байдену.