Київ увійшов до десятки міст, життя в яких здешевшало найбільше

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Київ увійшов до десятки міст, життя в яких здешевшало найбільше

Eugene / Unsplash

Київ опинився в десятці міст, які найбільше здешевшали для життя згідно з рейтингом Economist Intelligence Unit (EIU).

EIU — аналітичний підрозділ британського журналу The Economist. Він розраховує індекси вартості життя для 133 міст світу двічі на рік, використовуючи як відправну точку прожитковий рівень у Нью-Йорку. Експерти розглядають ціни на понад 400 найменувань товарів і послуг у 138 категоріях.

У цьому рейтингу столиця України посіла 101 місце, за рік втративши відразу 15 позицій. Найбільше здешевшало життя в Рейкʼявіку — столиця Ісландії втратила відразу 27 позицій і опинилася на 56 місці.

Найдорожчим життя є у Гонконзі, Парижі та Цюриху. Два останніх міста піднялися з пʼятої позиції та витіснили з першого місця Сінгапур і Осаку. Ціни в Сінгапурі впали на тлі відтоку іноземної робочої сили через пандемію. Населення Сінгапуру скоротилося вперше з 2003 року, що призвело до зниження попиту і дефляції.

Згідно з доповіддю EIU, як порівняти з минулим роком, вартість життя знизилася у країнах Північної і Південної Америки, Африки і Східної Європи. Водночас жити в західноєвропейських містах стало дорожче, що, зокрема, повʼязано зі зміцненням євро щодо долара США. EIU прогнозує, що цінові тренди збережуться й у 2021 році.