Кабмін вніс у Раду законопроєкт про накопичувальну пенсійну систему. У ньому три програми

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів на засіданні прийняв законопроєкт про накопичувальну професійну пенсійну систему (НППС) і пропонує Верховній Раді його прийняти. Йдеться про НППС для окремих категорій працівників у віці до 35 років з числа зайнятих на шкідливих роботах і деяких інших категорій осіб, які мають право на пільгові виплати.

Як передає Інтерфакс-Україна, законопроєкт передбачає три пенсійні програми.

Перша програма дає право на отримання виплат після 50 років, якщо у чоловіка страховий стаж від 25 років, з яких 10 на шкідливих професіях, а у жінки страховий стаж від 20 років, з яких на шкідливих професіях від 7,5 року.

Друга програма — виплата пенсій після 55 років за наявності страхового стажу від 30 років у чоловіків (з нього від 12,5 року на роботі за так званим списком № 2) і стажу від 25 років у жінок, з яких від 10 років на роботі за списками № 1 та № 2.

Третя програма дає право добровільно вступити в НППС на умовах колективних договорів (пенсійні виплати після 55 років).

Приблизний обсяг коштів для накопичувальної системи складе від 2 до 3 млрд грн на рік. Джерелом фінансування пенсій пропонуються страхові внески, які будуть платити роботодавці за рахунок підвищеної ставки ЄСВ замість механізму відшкодування витрат на виплату пільгових пенсій. Згідно із законопроєктом, страхові внески будуть направляти у недержавні пенсійні фонди (НПФ). Учасники системи самі зможуть вибирати НПФ.

За першою програмою роботодавцям доведеться додатково до 22% ЄСВ платити ще 15%. За другою програмою додатково платити 7%, а за третьою — від 3% за погодженням з працівниками.