Премʼєр Вірменії Пашинян представив план для країни після війни в Нагірному Карабаху. На реалізацію — пів року

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Премʼєр Вірменії Пашинян представив план для країни після війни в Нагірному Карабаху. На реалізацію — пів року

Valery Sharifulin / Contributor

Премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян представив план подальшої роботи свого уряду після домовленості про припинення війни в Нагірному Карабаху, що містить 15 пунктів. Про це він повідомив у Facebook.

«Вважаю себе головним відповідальним за ситуацію, що склалася, однак я також є головним відповідальним за встановлення стабільності та безпеки у країні. Тому я представляю план дій, для реалізації якого ініціював зміни у складі уряду», — наголосив він.

Значна частина запропонованих Пашиняном заходів присвячена подоланню наслідків війни в Нагірному Карабаху. Серед них — надання соціальних гарантій сімʼям загиблих і поранених військовослужбовців та мирних жителів, а також повернення вірменських біженців і відновлення зруйнованої інфраструктури.

Також Пашинян хоче відновити переговори про статус Нагірного Карабаху у форматі Мінської групи ОБСЄ. Крім того, в його програмі — реформи Збройних сил Вірменії та виборчої системи, а також плани з подолання пандемії коронавірусу і відновлення економіки.

На реалізацію планів Пашинян відвів пів року та пообіцяв у червні відзвітувати про виконання кожного пункту.

Президент країни й опозиція вимагають відставки Пашиняна та його уряду і проведення позачергових парламентських виборів через незгоду з рішенням про закінчення війни, а також через втрату земель у Нагірному Карабаху. Пашинян заявив, що не збирається йти у відставку.