NYT: Трамп намагався розв’язати війну з Іраном в останні тижні свого президентства. Радники і генерали його відмовили

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
NYT: Трамп намагався розв’язати війну з Іраном в останні тижні свого президентства. Радники і генерали його відмовили

Jackie Ramirez / Pixabay

Чинний президент США Дональд Трамп минулого тижня шукав можливості вдарити по головному ядерному об’єкту Ірану. Деякі високопосадовці змогли відмовити його від ідеї вирішувати проблему військовим шляхом в останні місяці свого головування в Білому домі — вибух у відносинах може залишитися у спадок Джо Байдена, який повинен обійняти посаду президента 20 січня.

Про це йдеться в матеріалі The New York Times.

Зустріч, на якій Трамп запропонував силові заходи проти Ірану, відбулась 12 листопада — одразу після того, як міжнародні інспектори повідомили про суттєве збільшення запасів ядерного матеріалу у країні.

Ідеться про об’єкт у місті Натанз, в якому виявили у 12 разів більше запасів урану, ніж було передбачено ядерною угодою, щоправда, розірваною рішенням Трампа у 2018 році. Також інспектори МАГАТЕ повідомили, що їх не допустили на інший ядерний об’єкт.

Високопосадовці Білого дому — віцепрезидент Майкл Пенс, держсекретар Майкл Помпео, в. о. міністра оборони Крістофер Міллер і військові генерали — попередили президента, що удар по цьому об’єкту може легко перерости в більший конфлікт в останні місяці його каденції.

Трампу описали ризики військової ескалації, і посадовці вирішили, що питання вирішене. Проте президент досі може шукати силових шляхів впливу на Іран. Удар може призвести до того, що обраний президент Джо Байден після вступу на посаду не зможе відновити ядерну угоду з Тегераном, як обіцяв.

Посадовці з Пентагону й органів нацбезпеки занепокоєні тим, що збройна політика проти Ірану будується буквально в останні дні каденції Трампа — це перший подібний випадок.

Що з ядерною зброєю в Ірані?

За даними МАГАТЕ, Іран володіє близько 2,5 т низькозбагаченого урану, чого вистачить на дві ядерні боєголовки. Проте виготовити їх зможуть не раніше весни — вже за каденції Байдена.

Наразі Держдеп уважно стежить за американськими об’єктами на території Іраку на випадок агресії з боку Ірану чи його парамілітарних угруповань. Напади на посольство США в Багдаді стаються рідше, проте якщо до інавгурації нового президента буде вбитий хоча б один американець, це викличе військову відповідь проти Тегерану.

У 2018 році президент США Дональд Трамп вивів країну з угоди щодо ядерної програми Ірану та запровадив нові санкції проти іранського режиму. Він назвав угоду несправедливою та висловив сумнів, що вона обмежить ядерні амбіції Тегерану.

Іран у липні 2019 року перевищив ліміт запасів низькозбагаченого урану і порушив ядерну угоду («Спільний комплексний план дій з ядерної програми від 2015 року»).

Ядерну угоду з Іраном у 2015 році підписали США, Велика Британія, Росія, Франція, Китай, Німеччина та ЄС. Вони домовилися про те, що іранська влада відмовляється від своєї ядерної програми в обмін на скасування економічних санкцій.