Новий президент Молдови Санду хоче провести дострокові вибори до парламенту. Зараз більшість у партії Додона

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Новий президент Молдови Санду хоче провести дострокові вибори до парламенту. Зараз більшість у партії Додона

Facebook / Maia Sandu

Новообраний президент Молдови, опозиціонерка Майя Санду хоче ініціювати дострокові парламентські вибори. Вона пояснює, що чинних депутатів обирали ще за олігарха-втікача Володимира Плахотнюка.

Про це Санду заявила в інтерв’ю російській службі BBC після оголошення результатів другого туру президентських виборів.

«Народ хоче дострокові вибори, тому що цей парламент не представляє народ. Цей парламент обирали за Плахотнюка, не було ні вільних, ні чесних виборів. […] Я буду шукати рішення, як ми можемо прийти до дострокових парламентських виборів, щоб люди могли вибрати тих, хто буде реально їх представляти», — наголосила Санду і додала, що повернення Плахотнюка за її президентства неможливе.

Зараз у парламенті найбільшою фракцією є політсила її головного опонента Ігоря Додона — Партія соціалістів.

Санду також наголосила, що країні найбільше підходить європейська модель розвитку. На запитання, якою є ідеальна Молдова майбутнього в її розумінні — суверенна держава чи можливість якогось обʼєднання з Румунією, Санду відповіла: «Ми говоримо, що одного чудового дня ми хочемо стати частиною ЄС. Коли це станеться, ми не знаємо. Ми повинні працювати, щоб підвищити стандарти життя, щоб у нас було хороше керівництво країни — ось ці речі […] ми повинні створити тут, удома».

Серед найважливіших проблем Санду називає питання Придністровʼя. «Це найсерйозніша проблема, і Росія — частина переговорного формату, і ми будемо це обговорювати. Є речі, які ми можемо зробити в Кишиневі — це боротьба з корупцією і контрабандою, але є речі, які ми повинні зробити разом. [...] Я вважаю, що рішення Придністровського конфлікту треба знайти всередині країни», — наголосила вона.