Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану

Автори:
Ангеліна Шеремет, Оксана Коваленко
Дата:
Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану

Светлицький Сергій / УНІАН

Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт експрезидента України Віктора Януковича у справі про розгін Майдану 18—20 лютого 2014 року. Суд направив рішення на повторний розгляд до Печерського районного суду Києва.

Про це «Бабелю» повідомив адвокат Януковича Ігор Федоренко.

За його словами, рішення скасували через «чисельні процесуальні порушення та непідтвердженість підозри».

Також цю інформацію підтвердив інший адвокат Януковича Віталій Сердюк.

Події 18—20 лютого 2014 року

18 лютого 2014 року «Беркут» розігнав демонстрантів на підступах до парламенту і розпочав штурм Майдану. На боці міліції активно діяли «тітушки». Відбулися сутички у Маріїнському парку, на вулицях Шовковичній, Липській, Інститутській. Тоді за день загинуло щонайменше 22 людини, тисячі зазнали поранень.

О 04:15 ранку 19 лютого тоді ще президент Янукович звернувся до протестувальників з ультиматумом — здатися. СБУ оголосила про проведення антитерористичної операції на території всієї держави, а «Укрзалізниця» скасувала частину міжрегіональних потягів, аби охочі не могли доїхати до Києва. Через це у регіонах почалось загострення ситуації, активісти намагались повторно захопити будівлі МВС та СБУ. На 18:00 у Києві влада готувала черговий штурм Майдану, але його відклали.

20 лютого близько 9-ї години ранку «Беркут», який всю ніч штурмував Майдан, несподівано покинув зайняті позиції і рушив у напрямку вулиці Інститутської. Активісти сприйняли це як відступ і, пішовши слідом, потрапили в пастку — під прицільний обстріл. Кількість загиблих миттєво зросла до десятків. Люди гинули від прицільних пострілів у шию, голову, груди. Снайпери стріляли в медиків, священників. Тодішній глава МВС Захарченко підписав наказ про видачу бойової зброї співробітникам міліції.

У цей ж день окремі підрозділи Збройних сил Росії, порушуючи порядок перетину державного кордону України, незаконно проникли на територію Криму, що призвело до подальшої окупації півострова.

Під час сутичок 18—20 лютого 2014 року загинуло 73 мирні жителі.

  • У 2015 році Верховна Рада позбавила Віктора Януковича звання Президента України.
  • 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років вʼязниці. Його визнали винним у державній зраді та в пособництві у веденні агресивної війни.