ВООЗ: Україна отримає вакцину від коронавірусу не раніше весни 2021 року

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ВООЗ: Україна отримає вакцину від коронавірусу не раніше весни 2021 року

Getty Images / «Бабель»

Всесвітня організація охорони здоровʼя прогнозує, що Україна зможе отримати першу партію успішно випробуваної та зареєстрованої вакцини від COVID-19 у другому кварталі 2021 року.

Про це пише Deutsche Welle.

За словами голови Офісу ВООЗ в Україні Ярно Хабіхта, Україна отримає вакцину проти COVID-19 у рамках Фонду глобального доступу до вакцин COVID-19 (COVAX), який створили Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ і кілька урядів. «Україна також зараз вирішує питання щодо визначення груп ризику, які слід вакцинувати першими», — повідомив Хабіхт.

Він не уточнив, чи йдеться про майбутню вакцину від коронавірусу, яку розробила і випробовує німецька компанія BioNTech разом з американською Pfizer, чи про якусь іншу. Натомість він підкреслив, що кожна країна отримуватиме вакцину в кількості, що дорівнює 20% від чисельності населення. У ВООЗ це називають «справедливим розподілом», аби дотримуватися принципу рівності на першому етапі кампанії з щеплення від COVID-19.

За його словами, Україна може розраховувати на виділення до 8,34 мільйона доз вакцини до кінця 2021 року, що становить 20% від наявного у країні населення, відповідно до даних Державної служби статистики України.

«Вакцину постачатимуть траншами. І перший транш буде в кількості, що дорівнює трьом відсоткам населення, а це близько 1,25 мільйона доз. Вони, за попередніми припущеннями, можуть бути доступними у країні у другому кварталі наступного року», — сказав Хабіхт.

  • Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що на засіданні COVAX 19 листопада визначать орієнтовні дати поставки, кількість і вартість вакцини, яку отримає Україна.
  • 9 листопада американська фармацевтична корпорація Pfizer і німецька компанія BioNTech повідомили, що створена ними вакцина від коронавірусу запобігає зараженню COVID-19 на 90%.
  • Німецька компанія BioNTech прогнозує, що вартість її вакцини від коронавірусу буде нижчою за ринкову, але ціна в різних регіонах відрізнятиметься.