«Слідство.Інфо»: Прізвище Дубінського фігурує на «плівках Вовка». Нардеп «за домовленістю» із суддею подавав позов про заборону на виїзд політиків

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Слідство.Інфо»: Прізвище Дубінського фігурує на «плівках Вовка». Нардеп «за домовленістю» із суддею подавав позов про заборону на виїзд політиків

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Прізвище народного депутата від «Слуги народу» Олександра Дубінського щонайменше п’ять разів фігурує в аудіозаписах розмов з кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка зі справи про «захоплення влади» суддями ОАСК.

Про це йдеться в розслідуванні проєкту «Слідство.Інфо», яке проаналізувало записи з кабінету Вовка.

Розслідувачі наводять один із записів, на якому Вовк зі своїм заступником планують заборонити політикам часів президентства Петра Порошенка виїзд за кордон після президентських виборів у 2019 році. Загалом йшлося про близько півтори сотні посадовців. Але законних підстав забороняти виїзд не було.

Для цього необхідно було, щоб хтось подав до суду відповідний позов. У середині квітня 2019 року ОАСК повідомив, що позов про заборону виїзду подав колишній депутат Давид Жванія. Але сам він це публічно заперечив. І вже незабаром знайшовся новий позивач — тоді ще телеведучий Олександр Дубінський.

«Слідство.Інфо» у підтвердження наводить діалог Вовка з одним із суддів, який вказує на те, що суддя і майбутній депутат могли обговорювати свої плани. «Він [Жванія] обісрався, йому президент зателефонував: “Ти шо, Давиде, хочеш мене добити?”… Але Дубінський уже подав позов такий самий. Каже: “Якщо Давид, бл*дь, очкує, то я не очкую”», — наводять журналісти слова Вовка із записів.

Зрештою, у квітні 2019 року Дубінський таки подав позов — він просив суд заборонити високопосадовцям і політикам виїжджати за кордон протягом одного року після проведення парламентських та президентських виборів.

Система автоматичного розподілу судових справ призначила розгляд позову судді ОАСК Тетяні Скочок. Вона раніше розглядала справу щодо звільнення Уляни Супрун.

Але, за інформацією журналістів, отримавши на розгляд позов Дубінського, суддя прийшла скаржитися Вовку. Той у відповідь дав їй час подумати — «до понеділка». «Ти ніде не засвічена. Вибирай — чи Супрун й*бнути, чи, бл*дь, заборонити Порошенкові. Вибір невеликий. Час подумати є до понеділка», — наводять журналісти слова Вовка.

Сам же Дубінський відмовився коментувати журналістам поданий позов.

Розслідувачі зазначають, що реалізувати задум про закриття кордонів для політиків з якихось причин так і не вдалося. Але Дубінський, уже будучи народним депутатом, продовжив подавати схожі позови стосовно, зокрема, високопосадовців Національного банку.