НАЗК та НАБУ заявили, що кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях треба відновити до кінця грудня. І пояснили чому

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
НАЗК та НАБУ заявили, що кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях треба відновити до кінця грудня. І пояснили чому

Пресслужба НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило, що треба відновити кримінальну відповідальність за недостовірні дані в деклараціях посадовців уже в цьому році. Лише так їх можна буде притягнути до відповідальності за брехню у деклараціях за 2020 рік.

Про це йдеться у заяві агентства. Аналогічну заяву зробило Національне антикорупційне бюро.

Будь-які зміни до Кримінального кодексу можна вносити тільки окремим законом. Відповідно, аби повернути кримінальну відповідальність за приховування майна, треба розробити окремий законопроєкт. Швидко його ухвалити можна лише за умови голосування за основу і в цілому.

Щорічний період декларування триває з 1 січня до 31 березня. Аби покарати чиновника за приховання майна, відповідна стаття Кримінального кодексу має діяти на момент подання декларації. Якщо законопроєкт ухвалять, наприклад, в лютому 2021 року, то усі, хто встигне подати декларації раніше, уникнуть відповідальності.

У НАЗК нагадали, що через рішення Конституційного суду вже неможливо притягнути до відповідальності чиновників, які збрехали деклараціях за попередні роки.