Супутник Юпітеру, на якому може бути життя, світиться зеленим. Нова космічна місія має розкрити його таємниці

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Супутник Юпітеру, на якому може бути життя, світиться зеленим. Нова космічна місія має розкрити його таємниці

skeeze / Pixabay

Крижаний супутник Юпітеру Європа вважається одним з небагатьох небесних тіл нашої Сонячної системи, на яких можливе життя. Нещодавно вчені побачили, як вона світиться в темряві.

Про це пише CNN.

Поверхня Європи, яка за розмірами не більше за Місяць, вкрита кригою, під якою ховається глибокий океан. Раніше вчені помічали над поверхнею шлейфи пари, а зараз виявили, що вночі Європа світиться зеленим.

Люмінісцентність Європи пояснюють впливом магнітного поля Юпітеру. Лабораторні симуляції виявили, що світло виділяється внаслідок опромінення криги — це унікальне для нашої Сонячної системи явище.

Міжпланетна станція NASA Europa Clipper, яку запустять у найближчі роки, досліджуватиме це світіння, а заразом і хімічний склад супутника. Нова інформація дозволить ученим встановити склад океану під кригою Європи та зʼясувати, чи містить вона сіль — важливий компонент для виникнення життя.

Як встановила місія «Галілео» у 1990 році, на Європі є рідкий океан, який відділяє крижану поверхню від кам’янистого ядра. Астрономи припускають, що цей океан може бути заселений живими організмами.

snl.no

Станція Europa Clipper, яку готуватимуть до запуску з 2023 року, оснащена камерами та спектрометрами для зйомок поверхні Європи та визначення її хімічного складу.

За допомогою космічного апарату вимірюватимуть товщину крижаного шару, глибину океану та його солоність, а також рівень радіації, яка може бути джерелом енергії для основних хімічних реакцій, що передують життю. Радіація може відігравати для Європи таке ж значення, як сонячне випромінювання для Землі.

«Радіація у вигляді електронів, протонів та іонів з високим зарядом теж може бути однією з умов для можливої заселеності Європи. Радіація, що досягає поверхні, розриває зв’язки молекул води, солей та органічних речовин, утворюючи більш енергоємні молекули, як-от перекис водню, стабільний в температурних умовах Європи», — пояснив Марсі Гудіпаті, головний вчений лабораторії реактивного руху NASA.

За словами науковця, енергоємні матеріали, утворені внаслідок радіаційного випромінювання, можуть потрапити в океан і збільшити шанси, що там виникне життя.