В Арабських Еміратах дозволили вживати алкоголь без ліцензії, а парам — жити разом до шлюбу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Арабських Еміратах дозволили вживати алкоголь без ліцензії, а парам — жити разом до шлюбу

Rumman Amin / Unsplash

В Обʼєднаних Арабських Еміратах внесли поправки до чинних законів, що стосуються вживання алкоголю, розлучення, заповіту, майна, самогубств і захисту жінок. Першим про зміни до закону коротко повідомило інформаційне агентство WAM — там написали, що президент затвердив правки. Згодом видання The National News оприлюднило подробиці цих правок, але не зазначило джерел своєї інформації.

Споживання алкоголю

Відтепер можна без ліцензії вживати, зберігати або продавати алкоголь вдома та у громадських місцях, де це дозволено. Це стосується як жителів країни, так й іноземців. Раніше переслідування за вживання алкоголю без ліцензії було рідкістю. Проте людину могли звинуватити в цьому, якщо заарештували за інший злочин. Оновлений закон це скасовує.

Цей федеральний закон тепер буде застосовуватися в усіх еміратах.

Щоб законно вживати алкоголь в ОАЕ, людина повинна бути не молодше 21 року. Каратимуть тих, хто продає алкоголь неповнолітнім.

Спільне проживання пар, які не перебувають у шлюбі

Уперше закон дозволить спільне проживання неодружених пар. Досі спільне життя до шлюбу, як і спільне проживання сусідів, які не перебувають у родинних стосунках, вважалося злочином. Раніше влада, особливо в Дубаї, могли закривати на це очі, якщо покарання стосувалося іноземців, але загроза покарання для них все одно існувала.

Associated Press повідомляє, що у країні залишилися незмінними положення законів, за якими покарання загрожує гомосексуалам, кроссдрессерам, а також людям, які публічно виявляють почуття, наприклад цілуються.

Самогубство

Самогубство і замах на самогубство будуть декриміналізовані. Дотепер того, хто намагався накласти на себе руки, але вижив, могли притягнути до кримінальної відповідальності, хоча такі випадки були поодинокими. Поліція і суди забезпечать психологічну підтримку вразливим людям. Проте людина, яка допомагала у спробі самогубства, отримає тюремний термін.

Також раніше у країні могли притягнути до відповідальності того, хто надавав людині першу медичну допомогу (наприклад, робив штучне дихання), що врешті їй нашкодила або призвела до смерті. Тепер же в законі прописано, що за такі дії з добрих намірів не каратимуть.

Переслідування і напад

Ухвалили низку поправок, спрямованих на захист прав жінок. Більше не буде категорії «злочини честі», коли родич-чоловік міг отримати більш мʼякий вирок за напад або вбивство родички під приводом «захисту честі».

Також будуть більш жорсткі покарання для чоловіків, які будь-яким чином домагаються жінок, наприклад переслідують на вулиці. Окрім цього, закон визнає, що чоловіки теж можуть бути жертвами домагань чи переслідувань.

Розлучення, розділ майна і спадок

Ця поправка стосується іноземних резидентів. Якщо пара була одружена у своїй країні, але розлучилася в ОАЕ, будуть застосовуватися закони країни, в якій уклали шлюб. У новому законі зазначається, що суд може бути посередником, якщо сторони не можуть домовитися про розподіл майна.

Зміни також стосуються і спадщини. Члени родини можуть користуватись законами своїх країн при її розподілі, а не законами шаріату. Тепер громадянство людини визначатиме, яким чином її активи розподілятимуть між найближчими родичами, якщо вона не написала заповіт. Єдиний виняток — нерухомість, яку придбали в ОАЕ. Нею будуть розпоряджатися за місцевими законами.