Один з найбільших айсбергів світу може врізатися в острів в Атлантиці. Є загроза знищення його екосистеми

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Один з найбільших айсбергів світу може врізатися в острів в Атлантиці. Є загроза знищення його екосистеми

Айсберг А68а.

NASA Goddard Space Flight Center / Flickr

Один з найбільших айсбергів у світі А68а наближається до Південної Джорджії — острова в Південній Атлантиці. Це становить загрозу для екосистеми — пінгвінів, тюленів та крилю, зокрема. Про це повідомляє CNN.

У липні 2017 року айсберг відколовся від шельфового льодовика Ларсен в Антарктиді й наразі рухається відкритими водами всього в декількох сотнях кілометрів від британської заморської території Південна Джорджія. Якщо А68а площею 4 700 квадратних кілометрів (більше, ніж сама Південна Джорджія, її площа 3 528 квадратних кілометрів) триматиме свій «курс» і досягне берегів острова, вчені побоюються, що це може мати руйнівні наслідки для популяцій диких тварин на довгі роки.

Старший біолог-океанограф Британської антарктичної служби професор Герайнт Тарлінг розповів, що айсберг може заблокувати звичні шляхи тварин для пошуку їжі, що завадить їм правильно годувати своїх дитинчат, які можуть загинути голодною смертю. Наприклад, є ймовірність, що тваринам доведеться обходити айсберг і вони не встигнуть вчасно повернутись до голодних дітей. А оскільки айсберг настільки великий, він може залишатися на острові на довгі роки, що й призведе до катастрофічного скорочення популяції морської флори і фауни.

Наразі A68a рухається зі швидкістю близько 1 км/год і може досягти британської заморської території всього за три-чотири тижні, якщо буде рухатися по прямій.

Південна Джорджія і сусідні Південні Сандвічеві острови є домом для приблизно 5 мільйонів тюленів чотирьох різних видів. Води, що оточують Південну Джорджію, слугують важливим середовищем проживання для мігруючих китів і різноманітних популяцій риб.

У міру того, як айсберг наближається до берега, він буде «нишпорити» по морському дну, вбиваючи морських тварин та рослини, які відіграють критично важливу роль в балансуванні глобального клімату. Тарлінг пояснив, що підводні мешканці поглинають вуглекислий газ. Якщо пошкодити їх та їхнє середовище, газ буде виділятися в воду і врешті в атмосферу.

Вчені, які спостерігають за айсбергом, кажуть, що вони здивовані тим, наскільки неушкодженим він залишився.

Хоча супутникові знімки показують, що A68 знаходиться на прямому шляху до Південної Джорджії, він ще може змінити курс. Спеціаліст з дистанційного зондування і картографії Пітер Фретвелл розповів BBC, що А68 зробить петлю навколо південного краю острова і поверне на північний захід. Його колега Ендрю Флемінг додав, що якщо айсберг обігне острів і попрямує на північ, то потрапить у теплі води і почне розпадатися.