Рада у першому читанні ухвалила бюджет на 2021 рік. Що передбачено?

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Рада у першому читанні ухвалила бюджет на 2021 рік. Що передбачено?

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Верховна Рада підтримала в першому читанні проєкт Державного бюджету на 2021 рік. «За» проголосували 275 депутатів.

Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль у Telegram-каналі.

Уряду доручили підготувати проєкт до другого читання, відповідно до бюджетних висновків Ради, та подати його на розгляд. До першого читання депутати внесли в проєкт майже 2,5 тисячі пропозицій і правок.

Що змінилось?

Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки оприлюднив ключові зміни щодо видатків бюджету:

  • Фонд регіонального розвитку зменшили на 3,2 млрд грн​. Гроші віддали на повернення субвенції на соціально-економічний розвиток територій;
  • Збільшили фінансування академій наук (сумарно на 355 млн грн);
  • Мінфіну збільшили фінансування на 7,4 млрд грн​ на дотації на соціально-економічний розвиток;
  • Мінінфраструктури отримав ще 3 млрд грн​ на Програму з розвитку аеропортної інфраструктури;
  • Мінкультури та інформаційної політики додатково дали 2,5 млрд грн на Фонд розвитку закладів загальнодержавного значення;
  • МОЗ додатково виділили 1,5 млрд грн на «створення сучасної клінічної бази для лікування онкологічних захворювань у Національному інституті раку».

Видатки на утримання Ради збільшили на 248 млн грн.

Що ще заклали у бюджет?

Граничний дефіцит бюджету пропонують встановити на рівні 270 млрд грн. Фінансувати бюджет Мінфін планує за рахунок запозичень (702,4 млрд грн) і надходжень від приватизації (6 млрд грн). У проєкті Держбюджету вказано, що відомство планує залучити 549,1 млрд грн за рахунок облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП).

На погашення держборгу Україна в 2021 витратить 439,3 млрд грн.

BBC повідомляє, що серед найбільших джерел збільшення видатків — Національний банк, який має перерахувати до бюджету у 2021 році не 33 мільярди гривень, як передбачалося раніше, а 45. Планується також отримати більші надходження від оподаткування. Зокрема, від податку на прибуток підприємств має надійти на 1 млрд грн більше, від ввізного мита — на 2,4 млрд грн більше.

Окрім цього з січня 2021 року мінімальна зарплата має становити 6 тисяч гривень, а з липня 2021 року — 6,5 тисячі гривень. Наразі мінімальна зарплата в Україні становить 5 тисяч гривень.

Як голосували?

Відповідно до даних Ради, за законопроєкт проголосували так:

  • «Слуга народу» — 209 підтримали, проти — 0;
  • «Опозиційна платформа — За життя» — ніхто не підтримав, 17 проти;
  • «Європейська солідарність» — ніхто не підтримав, проти 24;
  • «Батьківщина» — 19 голосів «за», проти — 0;
  • Депутатська група «За майбутнє» — 16, проти — 0;
  • Депутатська група «Довіра» — 20, проти — 0;
  • Фракція «Голос» — нуль голосів «за», нуль голосів «проти»;
  • Позафракційні — 11, проти — 0.

Що каже премʼєр?

Денис Шмигаль назвав бюджет на 2021 рік «бюджетом можливостей». У нього закладений інвестиційні проєкт й 12 мільярдів державних гарантій для розвитку бізнесу. Окрім цього 12 мільярдів для компенсації за програмою кредитування «5-7-9». В цьому бюджеті закладені 30% зростання зарплат медиків та вчителів.

«В цьому бюджеті закладено зростання мінімальної зарплати – її збільшення дає пожвавлення споживання та не провалює українську економіку. В цьому бюджеті збалансовані соціальна відповідальність держави і відповідальність перед бізнесом і, зокрема, розвиткова складова», — заявив Шмигаль. Зазначимо, що ця цитата дещо збігається з тим, що фракція «Слуги народу» радить говорить про держбюджет. Відповідний документ зʼявився у розпорядженні «Бабеля».

Там радять казати, що збільшення мінімальної зарплати потягне збільшення доходів по всій економіці. «Ми даємо гроші безпосередньо людям, які витратять їх саме тут на товари і послуги, це буде також і плюс для бізнесу, оскільки гроші залишаться у нашій економіці», — йдеться у документі.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що доходи передбачаються на рівні 1,071 трлн, витрати — 1, 35 трлн, а дефіцит держбюджету буде на рівні 270 млрд гривень. За його словами, зростання доходів планується за рахунок більш «ефективного адміністрування податку на додану вартість». Також Марченко пояснив збільшення витрат на Офіс президента «диспропорцією» в зарплаті. На 500 осіб передбачено 1,2 млн гривень.