Нацгвардієць Віталій Марків прилетів до України

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Військовий Національної гвардії Віталій Марків, якого 3 листопада виправдав італійський суд, повернувся до України. Літак з ним приземлився на аеродромі Нацгвардії в Києві (аеропорт «Київ» імені Сікорського).

Він прилетів разом з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та уповноваженою з прав людини Людмилою Денісовою. На аеродромі його зустріла почесна варта, товариші по службі з батальйону Кульчицького та дружина Діана.

Своє повернення Марків назвав найбільшою особистою перемогою. Військовий зазначив, що продовжить службу у Нацгвардії.

«Ми довели, що лише спільними зусиллями можна побороти [зло та неправду]. Справедливість є, правда існує, вона завжди перемагає. [...] Коли я почув, що зняли всі звинувачення, я не вірив», — додав він.

Нагадаємо, Віталій пробув в італійській вʼязниці 3 роки та 4 місяці. Він відзначив, що разом з адвокатами розглядає можливість компенсацій від відповідальних за три роки увʼязнення. Омбудсмен Денісова заявила, що наразі є всі необхідні обставини для позову до Європейського суду з прав людини, але вирішувати це буде Марків разом з адвокатами.

Після цього він поїхав на зустріч із президентом Володимиром Зеленським. На зустрічі голова МВС Аваков зазначив, що Марків має пройти медичну реабілітацію та хоче продовжити кар’єру військовослужбовця.

Офіс президента / Telegram

Справа Марківа

Суд італійського міста Павія 12 липня 2019 року засудив Марківа до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського журналіста Андреа Роккеллі. У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом внаслідок обстрілу загинули Роккеллі та російський перекладач Андрій Миронов. Прокурор вибудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон. Це журналіст, який був із Роккеллі, але залишився живий.

Україна подала апеляцію на вирок італійського суду. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв про наявність низки доказів, що підтверджують невинуватість Марківа.