ПриватБанк відсудив у компаній бізнес-групи Коломойського 4 млрд гривень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ПриватБанк відсудив у компаній бізнес-групи Коломойського 4 млрд гривень

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

Господарський суд Дніпропетровської області задовольнив позов ПриватБанку про стягнення з повʼязаних з бізнес-групою «Приват» компаній понад 4 млрд гривень.

Про це йдеться в рішенні суду, прийнятого 15 жовтня.

Згідно з рішенням суду, за кілька днів до націоналізації ПриватБанку наприкінці 2016 року, банк відкрив кредитну лінію для компанії «Новофарм» з лімітом 3,2 млрд грн, у якості забезпечення якої інша компанія — Pointex Sale LLP надала євробонди ПриватБанку вартістю $80 млн через UK SPV Credit Finance plc.

Пізніше випущені папери потрапили під процедуру bail-in і були списані під час націоналізації банку. Банк неодноразово звертався до підприємства з вимогою усунути порушення кредитного договору і повернути всю суми кредиту, проте його вимоги залишилися без уваги.

Комісія Національного банку з питань перевірки операцій з повʼязаними особами визнала компанію «Новофарм» повʼязаною з ПриватБанком. Суд дійшов висновку, що службові особи ПриватБанку відкрили цю кредитну лінію всупереч заборонам, завдавши банку значних збитків.

  • Колишній акціонер націоналізованого ПриватБанку Геннадій Боголюбов подав чотири нові позови до Господарського суду Києва проти Нацбанку і Міністерства фінансів.
  • ПриватБанк був націоналізований 21 грудня 2016 року.
  • ПриватБанк вважає, що Коломойський і Боголюбов відмили майже $800 млн. У травні 2019 керівництво банку подало позов проти Коломойського і Боголюбова в Канцелярський суд штату Делавер. ПриватБанк заявив про мільярдні збитки і стверджував, що бізнесмени за рахунок грошей банку скуповували нерухомість в штатах Огайо, Техасі, Флориді і Кентуккі.