Підозрюваний у справі MH17 Пулатов уперше дав свідчення. Заявив, що не знає, чи мали бойовики «Бук»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Підозрюваний у справі MH17 Пулатов уперше дав свідчення. Заявив, що не знає, чи мали бойовики «Бук»

Twitter / Dmytro Kuleba

Підполковник Повітряно-десантних військ Росії Олег Пулатов, якого звинувачують у причетності до катастрофи літака Malaysia Airlines на Донбасі в 2014 році, особисто відповів на питання своїх адвокатів.

Про це повідомляє «Русская служба BBC».

Зустріч записали на відео і у вівторок показали в суді в Нідерландах. Це перша публічна заява Пулатова у справі. За його словами, за день до аварії літака і безпосередньо в момент катастрофи він перебував у районі населених пунктів Степанівка та Маринівка (які знаходяться недалеко від місця катастрофи). Там він займався розвідкою і керував своїм підрозділом.

Пулатов заявив, що 16—17 липня 2014 року ні з ким не говорив, а також не замовляв перевезення, не супроводжував і не транспортував зенітно-ракетну установку «Бук», з якої імовірно збили літак.

«Мені навіть взагалі не відомо було, чи була така система «Бук» в «ополчення», — сказав Пулатов і додав, що при цьому йому було відомо про «Буки» української армії, що були розгорнуті в районі населеного пункту Зарощенське.

Як повідомляє «Эхо Москвы», у вівторок суд повідомив, що в Росію направлено кілька запитів щодо доповіді концерну «Алмаз-Антей», який є виробником «Бука». Раніше в компанії заявили, що літак збили саме «Буком», але вразила його ракета старішої модифікації, яка залишилася тільки в розпорядженні Збройних сил України. Також суд знову направив запит до США щодо супутникових знімків місця катастрофи.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Всі пасажири і члени екіпажу — всього 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака відкидає, але висуває суперечливі версії події.
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення в причетності до катастрофи росіянам — генерал-майору Сергію Дубинському (позивний «Хмурий»), полковнику Олег Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігор Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Крот»).
  • У жовтні Росія вийшла з консультацій з Австралією і Нідерландами щодо авіакатастрофи рейсу MH17 на Донбасі.