Проти затриманих під час протестів у Білорусі почали порушувати кримінальні справи. Серед них є і журналісти

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Проти затриманих під час протестів у Білорусі почали порушувати кримінальні справи. Серед них є і журналісти

Stringer / Contributor

У Білорусі почали відкривати кримінальні провадження за статтею про масові заворушення проти затриманих учасників протестів.

Про це пише TUT.by.

Як повідомили у Слідчому комітеті Білорусі, 231 затриманий під час протестів у неділю стали підозрюваними в кримінальній справі.

«За даними слідства, 1 листопада на території столиці відбулися несанкціоновані масові заходи, в ході яких затримано кілька сотень громадян, які грубо порушили громадський порядок. Їхні дії були повʼязані з явною непокорою вимогам представників влади і призвели до порушення роботи транспорту і організацій. Також пошкоджені обʼєкти міської інфраструктури і автомобіль органів внутрішніх справ», — зазначили там.

У зв’язку з цим було порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі (організація та підготовка дій, які грубо порушують громадський порядок). Підозрюваним загрожує від штрафу до трьох років позбавлення волі.

Також ЗМІ повідомляють, що підозрюваними у справі стали троє журналістів. Одного з них все ж відпустили — він отримав штраф.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.