Держзрада і незаконне відчуження земельної ділянки у Криму. Державне бюро розслідувань відкрило провадження проти глави КС Тупицького

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Держзрада і незаконне відчуження земельної ділянки у Криму. Державне бюро розслідувань відкрило провадження проти глави КС Тупицького

Пресслужба Конституційного суду

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження проти глави КС Олександра Тупицького за фактами державної зради і незаконного відчуження земельної ділянки на території Криму за законами Росії.

Про це повідомили у пресслужбі ДБР.

За даними бюро, голова КСУ в липні 2018 року у складі групи осіб самовільно зайняв земельну ділянку в окупованому Криму.

До того ж Тупицький уклав договір, яким визнав повноваження посадовців російських органів на внесення записів про відчуження української земельної ділянки, а також про те, що вона підпадає під юрисдикцію РФ.

У ДБР уточнили, що провадження відкрили за ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) і ч. 2 ст. 197-1 (Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво).

Ці статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

За словами Тупицького, він також був фігурантом провадження про події 2013—2014 років, під час Революції гідності — у статусі свідка.

«Мене допитував відділ [управління спецрозслідувань у ГПУ] Горбатюка. Це був відділ, який не підкорявся навіть генпрокурору [Юрію] Луценку. І якби там була підозра, то я б там був із підозрою. [Ексочільник Офісу генпрокурора Руслан] Рябошапка перевіряв це питання, не була вручена підозра», — розповів він на брифінгу 30 жовтня.

Також Тупицький уточнив, що йдеться про перевірку на причетність до злочинів у системі господарських суддів, де він раніше працював, «про автоматичний розподіл тощо».

Глава КС розповів, що напередодні, 29 жовтня, його шукали двоє слідчих ДБР для вручення повістки як свідку, а сьогодні вона надійшла електронною поштою.

«Щойно вони якимось чином дізнаються телефон моєї дружини і скидають цю повістку на WhatsApp їй, в ефірі одразу йде коментар на офіційному веб-сайті ДБР, чому викликають главу КС [на допит]», — додав він.

Тупицький заявив, що на допит не прийде.

«Фактично мені оприлюднено підозру. Який же я свідок після цього? Діє процесуальний закон: є підстави, є процесуальне керівництво Генеральної прокуратури — тоді, будь ласка, допити, захист тощо», — резюмував він.