У КСУ запевняють, що підтримують подання чиновниками декларацій. Але законодавство треба вдосконалити

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У КСУ запевняють, що підтримують подання чиновниками декларацій. Але законодавство треба вдосконалити

Twitter / Конституційний суд України

У Конституційному суді запевняють, що підтримують подання декларацій посадовцями й саму антикорупційну реформу, але у ній є питання, які треба вдосконалити.

Про це пише пресслужба КСУ.

«На переконання Конституційного суду України, антикорупційна реформа в Україні стала беззаперечною вимогою суспільства. Проте як антикорупційна, так і судова реформи повинні реалізовуватися без порушення принципу незалежності судової влади та з дотриманням принципу конституційності», — зазначають там.

Судді пояснили, що під час розгляду статті 366-1 ККУ про недостовірне декларування вони з’ясували, що закон не дозволяє визначити коло суб’єктів злочину. У зв’язку з цим до відповідальності можуть притягнути осіб, які не повинні подавати декларації, а тому свідомо цього не робили.

«Із наведених позицій Конституційного суду України вбачається, що законодавцем має бути запроваджено таке антикорупційне законодавче регулювання, яке забезпечить дотримання принципу верховенства права, складові якого: юридична визначеність, передбачуваність, пропорційність і співмірність», — вважають у КСУ.

Водночас голова Конституційного суду Олександр Тупицький зазначив, що антикорупційне законодавство створювалося після революції у швидкому темпі, тому зараз потребує виправлення помилок.

«Огріхи, які є в антикорупційному законодавстві, були створені в післяреволюційний період у силу необхідності [...]. Але зараз країна не може жити з частково або повністю неконституційними антикорупційними законами», — пояснив він.