«Задовбали такі «діячки». Пасажирам маршрутки у Слов’янську, які цькували жінку за українську мову, загрожує до п’яти років тюрми

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Задовбали такі «діячки». Пасажирам маршрутки у Слов’янську, які цькували жінку за українську мову, загрожує до п’яти років тюрми

Скриншот з відео

У Словʼянську пасажири маршрутки, які напали на україномовну жінку, понесуть покарання. Їм загрожує до п’яти років увʼязнення. Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко, якого цитує пресслужба відомства.

«Вже ближчим часом вони дізнаються, що Кримінальний кодекс України передбачає покарання за розпалювання ворожнечі та образу почуттів громадян за мовними ознаками (ст. 161). Санкція за знущання над людьми, які розмовляють українською — до 5 років увʼязнення. У правовий спосіб їм буде доведено, що Словʼянськ — це Україна. Брутальна істота чоловічої статі, яка розпускала руки, познайомиться зі статтею 296 Кримінального кодексу, яка передбачає обмеження волі до 5 років», — наголосив Варченко.

Про що йдеться?

Інцидент стався в маршрутці у Слов’янську Донецької області, відео якого поширили у соцмережах. Пасажирка зробила зауваження іншому пасажиру, який був без захисної маски. Але звернення українською мовою обурило кількох інших пасажирів — вони почали сваритися з нею та ображати.

Одна з них припустила, що жінка приїхала з іншого міста. На що вона це заперечила, сказавши, що народилася та мешкає у Слов’янську.

«Громадська діячка! Приїхали до нашого сходу, життя від вас немає […] У Слов’янську? Так давай говори «по-словʼянськи». Громадська діячка тут стоїть. Задовбали такі «діячки» […] Зі своїми мовами уже «заколєбалі», люди уже не знають як говорити», — агресивно сказала одна з пасажирок жінці.

Потім до жінки підскочив інший пасажир, який нецензурно лаявся, смикав її за руки, намагався виштовхати з маршрутки, коли вона збиралася вийти на своїй зупинці. «Покажи документи! Хто ти така взагалі? На якій підставі ти знімаєш? Вийшла звідси, нах*й», — сказав він.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відреагував на інцидент та закликав владу Слов’янська та поліцію вжити «невідкладних заходів». «Байдужість водія маршрутного автобуса, як і деяких чиновників, які більше зайняті місцевими виборами, аніж виконанням законів, обурює», — написав він у Facebook.

Згодом поліція Слов’янська відкрила кримінальну справу та почала встановлювати всіх учасників інциденту.