«Слідство.Інфо» проаналізувало записи розмов з кабінету глави ОАСК Вовка. Він міг просити Авакова допомогти йому зберегти крісло

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Слідство.Інфо» проаналізувало записи розмов з кабінету глави ОАСК Вовка. Він міг просити Авакова допомогти йому зберегти крісло

Юлія Вебер / «Бабель»

Голова Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павло Вовк, імовірно, просив оточення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова допомогти йому, щоб зберегти посаду.

Про це йдеться у фільмі-розслідуванні проєкту «Слідство.Інфо» «Нарадча кімната», в якому журналісти проаналізували записи розмов з кабінету Вовка.

Як випливає з розмов, які були приховано записані в кабінеті Вовка та які отримали журналісти, той систематично спілкувався з колишнім заступником глави МВС Сергієм Чеботарем — його активісти називають близькою до Авакова людиною. Крім того, він і син міністра були підозрюваними у «справі рюкзаків Авакова».

У розслідуванні йдеться, що у 2019 році судді ОАСК мали проходити переатестацію. Її проводила спеціальна комісія — Вища кваліфікаційна комісія суддів. Вона може рекомендувати звільнити суддів, якщо підозрює їх у непрофесійності чи недоброчесності. До комісії входять представники, яких делегує, зокрема, уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

Відповідно до записаних розмов, Вовк просив Чеботаря вплинути на Денісову, щоб до складу комісії увійшли потрібні судді люди. Загалом, як дослідили журналісти, він щонайменше п’ять разів спілкувався із Чеботарем щодо зміни складу суддівської комісії. Водночас він комунікував і з кандидатами, яких просував до ВККС.

«Ви ж хочете зайти туди не рядовим членом. Тому що воно вам на*уй не треба. Отже, якщо ви хочете міцно туди зайти, то вам потрібно дрочити Сергія Івановича, щоб він, бл*дь, дрочив міністра, і щоб міністра розкачали на другу вакансію», — розмовляв Вовк з одним із членів на посаду до комісії. Імовірно, у розмові ідеться про Чеботаря й Авакова. Також Вовк хизувався своїм колегам, що особисто їздив до Авакова та спілкувався з ним.

Сам Чеботар у коментарі журналістам сказав, що він «не торкається цих питань, вони дуже далекі від нього», і потім кинув слухавку. Аваков теж відмовився надати коментар щодо зв’язків із Вовком.

Зрештою до кваліфікаційної комісії суддів за квотою Денісової потрапили потрібні Вовку кандидатури. Зокрема, торік у квітні членом ВККС став Микола Сірош.

Також на записи з кабінету Вовка потрапив і теперішній перший заступник генпрокурора Роман Говда, який на той час був керівником прокуратури Києва. У лютому 2019 року він обговорював із Вовком вигідне йому судове рішення.

Із розмови зрозуміло, що Говда просив главу суду не поновлювати на посаді свого колишнього підлеглого — Олександра Авдєєнка, звільненого з прокуратури. Той подав позов, сподіваючись повернутися на посаду через суд. З контексту розмови стає очевидно, що Говда не хотів, аби Авдєєнко повернувся на посаду, бо на місце звільненого прокурора вже поставив «свою людину».

Вовк запевнив Говду, що прокурор не поновиться через очолюваний ним суд: «Єдина інстанція, в якій можна бути в чомусь впевненим, це наша». Через деякий час прохання Говди було виконане — Окружний адмінсуд відмовився поновити на посаді звільненого прокурора Авдєєнка.

Також журналісти зафіксували на записах у кабінеті Вовка, як там намагалися захистити власницю автомийки Катерину Малахову – доньку соратниці Юлії Тимошенко Тетяни Меліхової. Малахова мала сплатити понад 200 тисяч гривень штрафу через рекламний борд мийки з напівоголеною жінкою.

  • НАБУ підозрює суддів Окружного адмінсуду Вовка, Аблова, Погрібніченка, Келеберду, Огурцова, Качура та Саніна в корупції та спробах захопити державну владу. 17 липня НАБУ представило запис розмов голови суду Павла Вовка і суддів ОАСК. Того ж дня працівники НАБУ провели обшуки в суді, після чого Вовку та його заступнику Євгену Аблову повідомили про підозру. 21 липня НАБУ оприлюднило нові записи телефонних розмов Вовка.
  • 1 вересня Вища рада правосуддя одноголосно залишила на посаді Павла Вовка. У ВРП пояснили, що ухвалили таке рішення, оскільки «немає доказів» про вручення підозри Вовку належним чином — отже, він не набув статусу підозрюваного. Сам Вовк похвалив рішення ВРП і заявив, що іноземні агенти хочуть позбавити Україну суверенітету за допомогою НАБУ.
  • У цій справі є ще один фігурант — голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк. У його випадку не потрібна спеціальна процедура, як щодо суддів, і тому ще 3 серпня Вищий антикорупційний суд для Холоднюка обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Через два місяці суд також вирішив відсторонити його від посади голови ДСА, а вже 29 жовтня стало відомо, що Холоднюка звільнили з посади за власним бажанням.
  • 22 жовтня Вищий антикорупційний суд не зміг обрати запобіжний захід голові ОАСК Павлу Вовку.