Мільйони років тому в Антарктиці жили велетенські хижі птахи з розмахом крил понад 6 метрів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Мільйони років тому в Антарктиці жили велетенські хижі птахи з розмахом крил понад 6 метрів

Brian Choo

У 1980-х роках палеонтологи з Каліфорнійського університету знайшли в Антарктиці скам’янілі рештки невідомих птахів. Нещодавно один із студентів зацікавився кістками та виявив, що вони належали велетенським хижим птахам, що жили десятки мільйонів років тому.

Кістки лежали в університетському музеї неідентифікованими протягом більш ніж 30 років, повідомляє сайт університету.

Рештки належали одному з видів костезубих птахів — групи хижих тварин, що зʼявилися в районі південних океанів планети щонайменше 60 млн років тому. Вони вирізнялися довгими дзьобами з гострими зубами, завдяки яким ловили рибу та кальмарів.

В цілому доісторичні птахи цієї групи були зовні дещо схожими на альбатросів, проте знайдені на антарктичному острові Симор рештки належали значно більшим тваринам — згідно з реконструкцією, їхній розмах крил сягав 6,4 метра.

Це найбільші з відомих науці особини не лише серед птахів еоцену, а й серед літаючих птахів за всю історію Землі. Вік скам’янілостей говорить про те, що ці птахи виникли після того, як в Землю врізався астероїд, після чого вимерли майже всі динозаври.

«Птахи еволюціонували до воістину гігантських розмірів відносно швидко після вимирання динозаврів і правили океанами протягом мільйонів років», — зазначив автор дослідження Пітер Клоес.

Як і сучасні альбатроси, костезубі птахи активно подорожували світом та могли тижнями перебувати в повітрі. На той час в океанах ще не панували кити й тюлені, тож гігантські птахи могли розраховувати на купу легкої здобичі й фактично перебували на верхівці харчового ланцюжка своєї екосистеми.

Дослідження також змальовує Антарктику, яка десятки мільйонів років тому була значно теплішою, і її населяли ссавці — предки сучасних лінивців і мурахоїдів, та птахи — зокрема ранні пінгвіни й далекі родичі качок і страусів.

Як повідомляє CNN, нещодавно на острові Симор також виявили рештки крихітних жаб, які стали першими сучасними земноводними, знайденими в Антарктиці, і п’явок.