В учасників випробування російської вакцини «Супутник V» виявили коронавірус. Наразі невідомо, що саме їм давали — препарат чи плацебо

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В учасників випробування російської вакцини «Супутник V» виявили коронавірус. Наразі невідомо, що саме їм давали — препарат чи плацебо

Офіційний сайт мера Москви

У деяких добровольців, які взяли участь у випробуваннях російської вакцини від коронавірусу «Супутник V», діагностували коронавірусну інфекцію. Розробники заявили, що ці люди могли отримати плацебо, але про це стане відомо лише після завершення досліджень.

Про це повідомляє РБК.

Про виявлення коронавірусу у добровольців під час постреєстраційних досліджень стало відомо від директора Центра Гамалеї, де розробляли вакцину. Олександр Гінцбург сказав, що встановити, хто з інфікованих отримував вакцину, а хто — плацебо, можна буде в середині листопада.

За його словами, загалом прищепили близько 40 тисяч добровольців, і наразі скарг про стан здоров’я від першої групи, яка отримувала вакцину влітку, немає. Під час третього етапу випробувань, що стартував у вересні, 25% добровольців отримували плацебо.

У Центрі Гамалеї хочуть розкрити дані досліджень до їхнього завершення, щоб встановити, що саме отримували хворі, але це потребуватиме змін до законодавства.

Минулого тижня про інфікування коронавірусом заявляв заступник голови фракції «Единая Россия» у Держдумі Валерій Гартунг, який брав участь у випробуваннях вакцини. Він припустив, що отримав плацебо.