У парламенті Польщі сталися сутички через заборону на аборти. Прем’єр запевняє, що вона не діятиме в разі загрози життю жінки

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У парламенті Польщі сталися сутички через нещодавнє рішення Конституційного суду країни заборонити майже всі види абортів.

Про це пише RFM24.

Спочатку трибуну парламенту заблокували депутатки в чорних футболках і з табличками, на яких червоними літерами було написано: «Легальний аборт», «Це війна» і «Жінка вирішує». Після цього вони намагалися наблизитися до лідера правлячої партії Польщі «Право і справедливість» Ярослава Качинського, але дорогу їм перегородили депутатки від цієї партії.

Згодом віцеспікер парламенту оголосив перерву і попросив парламентську охорону навести лад у залі засідань. Охоронці певний час не дозволяли депутаткам підходити до Качинського, зрештою політик покинув залу.

При цьому віцеспікер парламенту вигнав із засідання кількох опозіційних депутаток. Представники опозиційної партії звинуватили Качинського в диктаторстві та розпалюванні ворожнечі у країні.

Водночас прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький вперше прокоментував рішення суду та повʼязані з ним масові протести. За його словами, заборона на аборти не діятиме, якщо вагітність загрожуватиме життю жінки.

«Я рекомендуватиму пренатальні обстеження для усіх жінок. Дуже важливо стежити за розвитком дитини з найбільш ранніх етапів. Про кожну дитину і кожну жінку дбають і будуть ретельно дбати», — підкреслив він.

  • 22 жовтня Конституційний суд Польщі визнав неконституційним положення закону про аборти, яке дозволяє переривати вагітність у разі вроджених вад плода. Відтепер така процедура у країні заборонена, і в більшості випадків жінкам доведеться виношувати небажаних дітей.
  • Це рішення викликало протести, які вилилися в зіткнення з поліцією. Протести відбулися в низці польських міст. Протестувальники використовували плакати з гаслами на кшталт «Ганьба!» і «Війна з жінками».