ВАКС відмовився обирати запобіжний захід Януковичу у справі «Межигір’я» через помилки під час досудового розслідування

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ВАКС відмовився обирати запобіжний захід Януковичу у справі «Межигір’я» через помилки під час досудового розслідування

Малолєтка Євген / УНІАН

Вищий антикорупційний суд відмовився обрати запобіжний захід президенту-втікачу Віктору Януковичу у справі про незаконне заволодіння резиденцією «Межигір’я».

Про це повідомляє ВАКС у своєму Facebook.

«Сьогодні, 26 жовтня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду відмовив у задоволенні клопотання прокуророві САП про обрання запобіжного заходу четвертому президентові України, який переховується від слідства із 2014 року. Його підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 5 ст. 368 КК України», — йдеться у повідомленні.

Причиною відмови стали порушення досудового розслідування. Зокрема, прокурори неправильно оголосили Януковича у міжнародний розшук, а також просять обрати для нього запобіжний захід, не відновивши розслідування у цій справі.

Як розповіли у Transparency International, прокурори САП мають 5 днів на оскарження цього рішення. Адвокати Януковича під час засідання запевняли, що підозру йому вручили неправильно, а експертизи у справі викривлені. Водночас вони зазначають, що президент-утікач готовий співпрацювати зі слідством.

Згодом у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури запевнили, що планують подавати апеляцію на рішення суду.

«Прокурор САП не погоджується з таким рішенням суду та оскаржить його в апеляційному порядку. ️Про розгляд апеляційної скарги буде повідомлено додатково», — заявили у САП, зауваживши, що клопотання про застосування запобіжного заходу Януковичу було скероване до суду ще у червні 2020 року.

Справа «Межигірʼя»

«Межигірʼя» — колишня приватна резиденція президента-втікача Віктора Януковича. До 2007 року перебувала у державній власності. За версією Генпрокуратури, у липні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про передачу резиденції в користування тодішньому премʼєру Януковичу. Сам Янукович розпорядженням уряду, начебто, передав резиденцію акціонерній компанії «Надра України», яка підпорядковувалася Міністерству екології.

Невдовзі «Надра України», ймовірно, уклала бартерний обмін з компанією «Медінвесттрейд», після чого уряд затвердив обмін резиденції на дві будівлі на Парковій алеї в Києві. Генпрокуратура заявляє, що після цього «Медінвесттрейд» продала придбану резиденцію компанії «Танталіт».

  • 11 серпня 2019 року Генеральна прокуратура України повідомила про підозру восьми особам у справі про виведення з державної власності резиденції «Межигірʼя» на користь президента-втікача Віктора Януковича. Серед них — два президенти, прем’єр та нотаріуси.