Ердоган закликав до бойкоту французьких товарів. Він порівняв мусульман в Європі з євреями за часів Другої світової

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Туреччини Реджеп Ердоган звинуватив президента Франції Емманюеля Макрона в ісламофобії та закликав турків бойкотувати французькі бренди і товари.

Про це повідомляє Daily Sabah.

«У західних країнах дедалі важче бути мусульманином і вести ісламський спосіб життя. Інститути ЄС несуть велику відповідальність у боротьбі з ісламофобією. Європейська Рада більше не може ігнорувати ісламофобію», — сказав Ердоган, додавши, що європейські політики повинні зашкодити Макрону проводити «антимусульманську політику» і «розпалювати ненависть».

Як передає AFP, Ердоган порівняв ставлення до мусульман в Європі з гоніннями євреїв за часів Другої світової війни. За його словами, мусульмани в ЄС «піддаються лінчуванню».

  • 17 жовтня під Парижем 18-річний ісламіст обезголовив вчителя місцевої школи Самюеля Петі за образу пророка Мухаммеда. Поліція застрелила хлопця і заарештувала членів його сімʼї. Пізніше в Парижі напали на двох мусульманок — вони отримали ножові поранення.
  • Після вбивства Макрон виступив із промовою на тему боротьби з «ісламським сепаратизмом» у країні. Він пояснив, що під «сепаратизмом» має на увазі насамперед політичний ісламізм, якому потрібно давати відсіч у школах, держустановах, культурних товариствах і релігійних громадах, а також у мечетях. Серед іншого Макрон запропонував звернути особливу увагу на сферу освіти та створити разом з Радою мусульман Франції організацію, яка дозволить побудувати у країні «освічений іслам», без іноземного впливу.
  • Низка мусульманських країн розкритикували Макрона, а Ердоган двічі порадив йому «перевірити психіку». Висловлювання Ердогана в ЄС засудили, а Франція відкликала посла з Туреччини.