У Росії причиною масової загибелі тварин на Камчатці назвали природне забруднення та токсичність водоростей

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Росії причиною масової загибелі тварин на Камчатці назвали природне забруднення та токсичність водоростей

Twitter / Greenpeace Russia

Пріоритетною версією забруднення води і загибелі морських організмів на Камчатці є «природне забруднення».

Про це повідомили у пресслужбі Слідчого комітету РФ.

«За результатами проведених біохімічних експертиз ознак токсичного отруєння у осіб, які звернулися за медичною допомогою, не виявлено. У досліджених пробах води, ґрунту і морських гідробіонтів важких металів не виявлено. Раніше виявлене перевищення концентрації нафтових вуглеводнів і фенолу в морській воді не є критичним і спостерігається в акваторії Авачинської затоки з 1970 року. Все це підтверджує версію природного забруднення, зокрема в результаті цвітіння фітопланктону», — йдеться у повідомленні.

Також російські слідчі зазначили, що на судах, кораблях і підводних човнах ВМФ, що заходили до затоки, не відбувалося витоків нафтопродуктів.

Водночас очільник Мінприроди РФ Дмитро Кобилкін заявив, що причиною загибелі морських тварин стала токсичність водоростей, але невідомо, що спровокувало таку реакцію.

«У звʼязку з чим це сталося? Це токсичність водоростей у цей період часу. А от, на що зреагували водорості — це, напевно, найбільш цікаве і головне, тому що хотілося б подивитися, чому було зниження кисню у воді. На це запитання поки у мене немає відповіді», — сказав він у коментарі ТАСС.

Також російський міністр вважає, що «океан поступово все відновить».

  • Наприкінці травня у Росії в результаті аварії на ТЕЦ-3 у Норильську, яка також належить «Норнікелю», стався розлив 21 тисячі тонн дизпалива. Воно потрапило в річки Далдикан і Амбарна, а звідти в озеро Пясіне. Екологи заявили про найбільшу в російській Арктиці екологічну катастрофу. Президент Путін згодом запровадив надзвичайний режим. Збитки оцінили у $2 млрд.
  • У жовтні у Росії в соцмережах користувачі почали повідомляти про масову загибель морських тварин на Халактирському пляжі Камчатського краю. Першими про екологічну катастрофу написали серфери, які скаржилися на погіршення стану здоров’я. На відео та фото, оприлюднених у соцмережах, публікували мертвих морських мешканців, яких винесло на берег, а також велику ділянку знебарвленого океану.