Зеленський заявив, що за весь час незалежності політики розікрали 5 млн гектарів землі державної власності

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Володимир Зеленський повідомив, що за 30 років незалежності України, поки у країні був заборонений ринок землі, різні політики розікрали близько 5 мільйонів гектарів землі державної власності.

Про це він розповів в інтерв’ю українським телеканалам, повідомляє пресслужба ОП.

«Ми проаналізували, як, вибачте на слові, «промивали» мозок людям щодо земельної реформи. Потім ми змінили голову Держгеокадастру, який одразу відкрив усі цифри — пʼять мільйонів гектарів вкрали. Залишилося трохи більше двох мільйонів гектарів земель. Всього було сім мільйонів гектарів. Де ще пʼять? Їх вкрали», — зазначив Зеленський.

У звʼязку з цим він нагадав, що своїм указом передав два мільйони гектарів землі з державної власності до комунальної, тобто місцевим органам влади. За його словами, об’єднані територіальні громади тепер зможуть користуватися прибутками з цієї землі на власний розсуд.

  • 31 березня Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому за законопроєкт про ринок землі. Його підтримали 259 нардепів. 13 квітня депутати не проголосували за жодну з 13 зареєстрованих постанов про скасування законопроєкту. Детальніше про закон тут.
  • Голова Держгеокадастру Роман Лещенко розповів, що шахраї, які мали доступ до Державного земельного кадастру, змінювали статус ділянок з комерційного призначення на промислове. Унаслідок цього великі міста недоотримували мільярди гривень податків. Були два основні типи втручань: зміна цільового призначення землі та зміна контурів і розмірів ділянок.