«Тарілку» на Либідській внесли до переліку памʼяток архітектури України

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Київська «літаюча тарілка» (частина будівлі Інституту науково-технічної експертизи та інформації) біля станції метро «Либідська» увійшла до реєстру памʼяток архітектури України.

Про це повідомив архітектор Віталій Молочко.

«Підписано наказ Міністром культури та інформаційної політики України про внесення будинку УкрІНТЕІ «Літаюча тарілка» на Либідській до реєстру об’єктів культурної спадщини як пам’ятку архітектури та монументального мистецтва», — написав він.

Архітектор додав, що для цього довелося відремонтувати купол. Сама будівля ще потребує капітального ремонту.

Раніше міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко говорив, що після реставрації «тарілка» може стати концертним залом.

  • Будинок із «літаючою тарілкою» у Києві звели у 1971 році за проєктом архітектора Флоріана Юр’єва. Наразі там розташовані Український інститут науково-технічної експертизи та інформації і Державна науково-технічна бібліотека України.
  • Будівля почала поступово занепадати, а навколо неї споруджують ТРЦ — Ocean Plaza вже побудований, а Ocean Mall ще будується. Зʼявилася інформація про те, що і саму «тарілку» продадуть забудовникам під знесення для будівництва ТРЦ. У зв’язку з цим виникли громадські рухи з вимогою зберегти та реконструювати «тарілку».