У Telegram виявили мережу ботів, які генерують фейкові фото оголених жінок. Більшість користувачів — з Росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Telegram виявили мережу ботів, які генерують фейкові фото оголених жінок. Більшість користувачів — з Росії

Birmingham Museums Trust / Unsplash

У месенджері Telegram виявили мережу ботів, які створюють deepfake-фотографії оголених жінок без їхнього відома. Бот підробив вже приблизно 104 852 фотографій.

Про це повідомляє The Verge з посиланням на дослідників із компанії Sensity.

Генеральний директор і головний науковий співробітник Sensity Джорджіо Патрін сказав, що на відміну від deepfake-відео знаменитостей, для яких потрібно кілька зображень і відео, для роботи цієї технології необхідно тільки одне зображення. Жертвою такого боту може стати будь-хто, хто публікував у соціальних мережах принаймні одне своє фото.

У ботів є безкоштовний режим з частковою наготою. За повноцінне зображення автори каналів просять 100 рублів (приблизно 37 гривень) за 100 фотографій.

У Sensity заявили, що ботом користувалися переважно юзери з Росії — близько 70% від усіх запитів.

Прямі повідомлення в Telegram мають непорушне наскрізне шифрування, яке ускладнює відстеження незаконного контенту, але Sensity виявила, що ці боти навіть не намагались приховатися.

Компанія зазначила, що бот схожий на додаток DeepNude, який використовував штучний інтелект, «знімаючи» одяг із зображень. Розробники закрили DeepNude через день після того, як про нього написали у ЗМІ. Однак творці додатка пізніше продали ліцензію на онлайн-ринку за $30 тисяч.

Дослідники зазначають, що ці боти в Telegram, імовірно, засновані на версії DeepNude, але мають простіший та зручніший програмний код.