Пентагон оцінив вартість нових ядерних ракет у $95,8 млрд. Вони замінять Minuteman III, яким понад 50 років

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Оборонне відомство США збільшило на $10 млрд (до $95,8 млрд) передбачувані витрати на розгортання нових ядерних ракет наземного базування і заміну ними застарілих міжконтинентальних балістичних ракет LGM-30G Minuteman III, які стоять на озброєнні вже 50 років.

Про це пише ABC News.

Пентагон додав $10 млрд, оновлюючи оціночний кошторис, який складали чотири роки тому. Нові міжконтинентальні балістичні ракети (МБР), які замінять Minuteman III, стануть на захист США у рамках програми повної заміни ядерного арсеналу країни. За попередніми оцінками, реалізація всієї програми буде коштувати близько $1,2 трлн.

За даними експертів, на озброєнні США зараз перебувають близько 400 Minuteman III, на яких встановлено по одному ядерному заряду потужністю до 335 кілотонн. Пускові шахти з ракетами розташовані на базах Малмстром (штат Монтана), Майно (штат Північна Дакота) і Френсіса Воррена (штат Вайомінг). У резерві стоїть ще 50 шахт.

Пентагон раніше розраховував замінити старі ракети до 2036 року, проте зараз серед американських політиків є противники програми ядерного оновлення. Її запускав ще президент Барак Обама, а Дональд Трамп продовжив.

Конкурент Трампа на виборах президента США Джо Байден заявляв, що у разі свого обрання він розгляне можливість згортання програми, оскільки вважає, що безпеку США можна підтримувати й без МБР.

США зараз також будують новий флот підводних човнів з балістичними ракетами для заміни нинішніх стратегічних субмарин класу Ohio, новий дальній бомбардувальник з ядерною зброєю на заміну «невидимці» B-2, ядерну крилату ракету повітряного базування нового покоління, а також нові системи управління та звʼязку.

  • На початку червня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який затверджує засади державної політики в галузі ядерного стримування. Цей указ визначає умови, за яких країна може застосовувати ядерну зброю.
  • До цього головний пропагандист Китаю закликав уряд до нарощування ядерного потенціалу проти США. Його заява з’явилася на тлі взаємних обвинувачень США і Китаю щодо головного винуватця пандемії коронавірусу, росту напруженості у взаєминах і готовності Пекіна до глобального протистояння.
  • 9 червня США і Росія домовилися про переговори з контролю над ядерним озброєнням. Країни обговорять питання нової угоди або продовження чинного Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО, СНО-3). Договір є чинним до 5 лютого 2021 року, якщо його не замінять подальшою угодою.