В Одесі з контейнера із солодощами вилучили 750 кілограмів «бойових наркотиків Ісламської держави» вартістю понад 30 мільйонів доларів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
В Одесі з контейнера із солодощами вилучили 750 кілограмів «бойових наркотиків Ісламської держави» вартістю понад 30 мільйонів доларів

В Одесі блокували транзит 750 кілограмів психотропної речовини каптагон, яку називають «бойовим наркотиком Ісламської держави». Її вартість на чорному ринку становить понад 30 мільйонів доларів.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Правоохоронці встановили, що переправлення організували двоє мешканців Одеси та Львова, які замовили психотроп в одній із країн Середземноморського басейну. Товар прибув до морського порту «Південний» на початку вересня і був прихований у контейнері із солодощами. Потім наркоділки перемістили вантаж у складське приміщення.

«Для переправлення каптагону до однієї з країн Перської затоки вони придбали партію кукурудзяного крохмалю, в якій приховали пакунки із психотропом. Два контейнери з наркотиками зловмисники доставили до Одеського морського порту», — розповіли в СБУ.

Зловмисників затримали після декларування вантажу в митних органах: одного під час спроби вильоту з Одеси, іншого — за місцем проживання.

Наразі контейнери із психотропом вилучені, розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 305 (Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів) Кримінального кодексу України, вирішується питання щодо оголошення обом фігурантам про підозру, тривають слідчі дії.

СБУ

«Психоактивна речовина каптагон є однією з найнебезпечніших. За висновками експертів, за фанатичністю бойовиків із «Ісламської держави» стоять саме ці «таблетки жаху», які вбивають жалість, нівелюють больові відчуття і підвищують фізичну витривалість. Водночас препарат викликає сильну наркозалежність та тяжкі побічні ефекти в організмі людини», — зауважили в СБУ.