Мінʼюст США назвав росіян, які стоять за вірусом NotPetya. У 2017 році він завдав Україні збитків на $500 мільйонів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Christian Bodhi / Pixabay

Міністерство юстиції США висунуло шістьом росіянам звинувачення у хакерських атаках на інфраструктуру України, Франції, Південної Кореї та США. Про це йдеться на сайті відомства.

Усі вони, за даними відомства, були співробітниками ГРУ з військової частини 74455:

  • Андрієнко Юрій Сергійович;
  • Детістов Сергій Володимирович;
  • Фролов Павло Валерійович;
  • Ковальов Анатолій Сергійович;
  • Очиченко Артем Валерійович;
  • Пліскін Петро Миколайович.

З ними повʼязують такі угруповання, як Sandworm Team, Telebots, Voodoo Bear і Iron Viking.

За даними Мінʼюсту, хакери використовували шкідливі програми KillDisk, Industroyer, вірус-вимагач NotPetya і Olympic Destroyer. Збитки тільки від NotPetya оцінюють в мільярд доларів.

Тепер провину росіян необхідно довести в суді.

Що за вірус NotPetya?

Petya — сімейство шкідливих програм, що вражає компʼютери, які працюють на операційній системі Microsoft Windows. Вірусна програма дозволяє отримати доступ до операційної системи, керувати процесами, копіювати файли, стежити за діями користувачів, перехоплювати паролі. Після атаки всі файли, що зберігаються на компʼютері, стають недоступними.

27 червня 2017 року сталась масштабна атака, зокрема в Україні. Вірус почав переписувати завантажувальний запис диска (системна інформація, без якої компʼютер не може завантажитися) і безповоротно шифрувати системні та призначені для користувача файли.

Тоді постраждала величезна кількість українських організацій, зокрема уряд, банки, державні енергетичні компанії, «Укрзалізниця», київський аеропорт і метро. Також від мережі була відключена система радіаційного моніторингу Чорнобильської АЕС, а працівники станціїї змушені були перейти на ручні лічильники і ручне управління в цілому.

Тодішній очільник кіберполіції Сергій Демедюк говорив, що важко оцінити економічні збитки від вірусу, але можна підрахувати вартість зіпсованого обладнання і загальний збиток для бізнесу — приблизно $500 мільйонів.