В Інституті нацпам’яті відреагували на наміри Труханова повернути проспект Жукова: готують заяву у правоохоронні органи

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної памʼяті (УІНП) відреагував на спроби мера Одеси Геннадія Труханова повернути старі назви проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі (проспект маршала Жукова і вулиця 25-ї Чапаєвської дивізії). Інститут збирає документи та готує заяву у правоохоронні органи про заперечення декомунізації.

Про це повідомив керівник відділу Сергій Гуцалюк у коментарі «Радіо Свобода».

Він наголосив, що таке рішення, якщо воно буде ухвалене, суперечить закону про декомунізацію.

«Поки немає предмету суду, немає рішення міської ради. Якщо воно буде, то можна буде судитися. Я зараз збираю і вивчаю документи з цього приводу і ми готуємо заяву, щоб відкрили кримінальне провадження проти посадовців, які фактично порушують закон про декомунізацію. А якщо буде сам факт, будемо далі реагувати в правовому полі», — розповів Гуцалюк.

Ім’я Жукова також неодноразово намагалися повернути на карту Харкова і також безуспішно — вже третє рішення з цього приводу Харківський окружний адмінсуд ухвалив у червні 2020 року.

Про що йдеться?

16 жовтня мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що Одеська міська історико-топонімічна комісія підтримала його ініціативу й вирішила повернути назви вулиць Маршала Жукова та 25-ї Чапаєвської дивізії.

Труханов каже, що для повернення назв «є всі законні підстави», а Георгій Жуков «не підпадає під закон про декомунізацію, оскільки є борцем з фашизмом» у роки Другої світової війни.