NASA виділить кошти для будівництва мережі 4G на Місяці. Це зробить Nokia

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
NASA виділить кошти для будівництва мережі 4G на Місяці. Це зробить Nokia

NASA

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) виділить кошти на будівництво й облаштування мережі 4G-інтернету на Місяці.

Про це пише CNN.

Створення мережі 4G входить до намірів NASA збудувати до 2028 року повноцінну базу на Місяці. Для цього управління виділило понад $370 мільйонів десяткам різних компаній на розгортання технологій на поверхні супутника Землі. Це стосуватиметься, зокрема, вироблення електроенергії, галузей робототехніки та кріогенного заморожування, а також технологій безпечних посадок.

Інтернетом займатиметься компанія Bell Labs, власником якої є відома фінська корпорація Nokia. На думку NASA, швидкісний інтернет на Місяці дозволить значно покращити радіозв’язок на супутнику Землі. У майбутньому, як і на Землі, мережу 4G модернізують до 5G.

На цей проєкт Bell Labs отримала $14,1 мільйона. Експерти жартома пояснюють, що на Місяці 4G працюватиме навіть краще, аніж на Землі, тому що там немає будівель, дерев і телевізійних веж, які приглушують зв’язок.

Компанія-розробник зазначає, що технології 4G дозволять використовувати безпровідні мережі для швидкої передачі даних, значно кращого управління місяцеходами та навігації в режимі реального часу, а також отримання відео онлайн кращої якості.

  • Американське аерокосмічне агентство NASA підписало угоду «Артеміда» (Artemis) з агентствами Австралії, Великої Британії, Канади, Італії, Японії, Обʼєднаних Арабських Еміратів і Люксембургу. Угода встановлює принципи освоєння Місяця. Також вона регламентує видобуток на ньому корисних копалин.
  • NASA в рамках проєкту «Артеміда» планує до 2024 року висадити на Місяць першу жінку і наступного чоловіка-астронавта, а також до 2028 року провести стаціонарне дослідження поверхні Місяця. Очікується, що отримані завдяки «Артеміді» будуть корисні для місії з відправки людини на Марс. У липні NASA і Японія домовилися про спільне освоєння Місяця.