«Депутатам натякають, щоб їхали додому». Нардеп Железняк заявив про зрив засідання бюджетного комітету

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Депутатам натякають, щоб їхали додому». Нардеп Железняк заявив про зрив засідання бюджетного комітету

National Bank Of Ukraine / Flickr

Бюджетний комітет Верховної Ради може не розглянути в п’ятницю, 16 жовтня, проєкт державного бюджету на 2021 рік.

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк.

«Бюджетний комітет не може зібратися сьогодні, щоб розглянути проєкт бюджету на 2021 рік. А значить... сюрприз-сюрприз: 20-го бюджет ніхто голосувати не буде. Засідання планувалося на 12:00, але вже депутатам натякають, щоб їхали додому», — написав він.

За словами Железняка, причинами скасування засідання називають відсутність кворуму та неготовий текст.

«Власне, формальна частина не так важлива. Реальна причина зриву — немає голосів. Ну, а зрив засідання комітету тепер дає всі підстави не виносити бюджет 20 жовтня. Вважайте це вже офіційним фактом», — додав депутат.

Водночас голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції «Слуги народу» Данило Гетманцев в ефірі «Українського радіо» заявив, що проєкт бюджету не має підтримки «в тому вигляді, у якому цого подав Мінфін».

«Може, навіть і 200 голосів немає. Але в першому читанні ми голосуємо не проєкт бюджету, не текст проєкту бюджету. Ми голосуємо наші поправки та пропозиції до проєкту бюджету. Тому я вважаю певними маніпуляціями розмови про те, вистачить чи не вистачить голосів депутатам», ─ заявив він.

На думку нардепа, Міністерство фінансів припустилося багатьох помилок, коли готувало проєкт бюджету.

«На те ми й народні депутати і на те є комітет з питань бюджету та комітет з питань фінансів, аби виправити ці помилки. Відповідні пропозиції та поправки були подані народними депутатами до проєкту до 1 жовтня. Справді, пропозицій багато. Але я вважаю, що ми повинні довести цей бюджет до ладу і зробити нормальний документ на наступний рік, попри таку дещо незрозумілу позицію Мінфіну. Депутати розуміють, що бюджетний процес треба продовжувати і проєкт закону про бюджет треба підтримувати в першому читанні, відправляти до Кабінету міністрів, а далі вже визначатися. Бо якщо Кабмін не зробить роботу над помилками, якщо Мінфін знову припуститься таких жахливих помилок, як були, то тоді у другому читанні нардепи не будуть підтримувати проєкт бюджету», — запевнив Гетманцев.

Згодом Железняк повідомив, що бюджетний комітет Ради таки не зібрався.

«11 людей з 18 необхідних, кворуму немає, засідання не відбулося. Бюджету в жовтні не буде», — написав він у Telegram-каналі.

Нардеп від «Слуги народу» Роман Каптєлов у коментарі «РБК-Україна» уточнив, що кворум був відсутній через велику кількість хворих депутатів.

«Багато нардепів захворіли. Так, коронавірусом, але деталей не знаю. [Голова комітету Юрій] Арістов відкрив комітет, кворуму немає, закрив і сказав, що поки чекаємо. До держбюджету було подано приблизно 2 305 правок. Зараз секретаріат дасть якісь граничні дати і повідомить завчасно», — зауважив депутат.

Зазначимо, раніше «РБК-України», посилаючись на власне джерело, повідомило, що в понеділок, 19 жовтня, комітет може зібратися на ще одне засідання.

«Треба уточнювати у керівництва. Зважаючи на таку ситуацію з вірусом, дуже складно. Нам доводиться проводити засідання у відкритому режимі, тобто в режимі збирання людей, тому дуже важко зараз дати якусь інформацію... Поправок менше [ніж про це повідомлялося раніше], але їхня остаточна кількість буде відома після засідання комітету», — розповіло джерело.

  • 14 вересня Кабмін оприлюднив основні показники проєкту державного бюджету на 2021 рік. Згідно з документом, зростання ВВП очікується на рівні 4,6%, а споживча інфляція — на рівні 7,3%.
  • Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що доходи передбачаються на рівні 1,071 трлн, витрати — 1,35 трлн, а дефіцит держбюджету буде на рівні 270 млрд гривень. За його словами, зростання доходів планується за рахунок більш «ефективного адміністрування податку на додану вартість». Також Марченко пояснив збільшення витрат на Офіс президента «диспропорцією» в зарплаті. На 500 осіб передбачено 1,2 млн гривень.