Останнє десятиліття було найспекотнішим для Атлантичного океану за майже 3 тисячі років

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Останнє десятиліття було найспекотнішим для Атлантичного океану за майже 3 тисячі років

Jeremy Bishop / Unsplash

Останнє десятиліття було найспекотнішим для Атлантичного океану за щонайменше 2 900 років. Про це йдеться в публікації американського наукового журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.

Учені з Массачусетського університету в Амхерсті та Університету Квебека відстежили коливання температури в Атлантиці, вивчивши проби відкладень у канадській Арктиці, а також дані термометра для відстеження стану Атлантики.

Відкладення льоду брали на острові Елсмір у канадській Арктиці. Цей регіон є одним з тих, на які сильно впливають зміни температури Атлантичного океану. Коли вода в океані стає теплішою, це створює більш високий тиск над регіоном, унаслідок чого сніговий покрив стає тоншим.

Усі результати показують, що «недавнє потепління в Атлантиці не мало собі рівних», принаймні за останні 2 900 років. Є природні фактори, які можуть вплинути на коливання температури, але неможливо не враховувати вплив зміни клімату. Ознака зміни клімату — спека, особливо в океанах. Зростання тепла викликає розшарування океанів. У вересні рівень морського льоду в Арктиці впав до другого найнижчого рівня за всю історію спостережень, і теж через більш високу температуру океанів.

Осадові відкладення показали регулярне підвищення і пониження температури Атлантики, а також те, що протягом останнього десятиліття спостерігається безпрецедентне збільшення швидкості нагріву океану. Учені також виявили сліди так званого Малого льодовикового періоду, який тривав від 1300 до 1860 року.

Потепління океанських вод впливає не тільки на частоту і руйнівність ураганів. Великі морські тварини активно переміщаються з екваторіальних вод до полюсів, що призводить до руйнування екосистем і втрати біорізноманіття.