В Україні змінили критерії віднесення регіонів до «червоної» зони карантину

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
В Україні змінили критерії віднесення регіонів до «червоної» зони карантину

Barcroft Media / Contributor

Кабінет міністрів України встановив нові критерії віднесення регіону до «червоної» зони карантину.

Відповідне рішення уряд ухвалив під час засідання 13 жовтня.

«Ми пропонуємо чітко встановити, коли регіон переходить в червоний рівень епіднебезпеки — якщо захворюваність протягом 14 днів становить понад 320 на 100 тис. населення. Зараз цей показник динамічний, визначався як перевищення середнього показника в країні в пʼять разів», — пояснив міністр охорони здоровʼя Максим Степанов.

За словами очільника МОЗ, також пропонується внести деякі зміни в індикатори та критерії, якими визначається карантин на території країни.

«Вдвічі підвищити цільовий показник охоплення тестуванням до 48 на 100 тис. населення за останні сім днів [наразі — 24]», — сказав він.

Також буде змінено показник кількості зайнятих ліжок для встановлення «помаранчевого» або «червоного» рівнів епіднебезпеки на території області.

«Ми не будемо враховувати ліжка, які відведені в дитячих і педіатричних відділеннях. Загалом станом на сьогоднішній ранок у нас зайнято 21 277 ліжок у країні. Ми рахуємо усіх, у кого є підтверджений діагноз COVID-19 і у кого є відповідна підозра на захворювання. Усі ці люди мають важкий або середньої тяжкості перебіг хвороби, і вони потребують саме стаціонарного лікування», — уточнив Степанов.

Також міністр запевнив, кількість ліжок може бути збільшена до 52 тисяч.

«Ми також плануємо додавати ліжка в Академії медичних наук і в інших закладах. Проте всім необхідно замислитись над тим, що виконання протиепідемічних правил та здоровʼя людей повʼязані між собою. Неможливо зберегти здоровʼя, не виконуючи визначених правил. Вони розроблені саме для того, щоб чітко людям вказати, де саме є небезпека», — сказав він.

Окрім цього, Степанов заявив, що до кінця місяця в Україні мають намір вийти на 50 тисяч ПЛР-тестів на добу, а до кінця року збільшити цю кількість.

  • Кабінет міністрів продовжив дію адаптивного карантину в Україні до кінця 2020 року. Відповідне рішення ухвалили на позачерговому засіданні уряду 13 жовтня.
  • 9 жовтня в Україні оновили розподіл на карантинні зони. Київ повернувся до «помаранчевої», Канів та Суми — у «червоній».
  • Раніше уряд ухвалив рішення, що тест на коронавірус можна буде безкоштовно зробити у приватних лабораторіях. На це виділили з держбюджету 100 мільйонів гривень. Згодом у МОЗ пояснили, що приватні лабораторії будуть безкоштовно перевіряти ті зразки, які передадуть з лікарні або привезе мобільна бригада.