У «Слузі народу» заявили, що опитування на виборах буде «пробником» референдуму. Деякі запитання можуть повторити

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У «Слузі народу» заявили, що опитування на виборах буде «пробником» референдуму. Деякі запитання можуть повторити

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Всеукраїнське опитування на місцевих виборах 25 жовтня, яке анонсував президент Володимир Зеленський, буде пробником референдуму. Деякі запитання з опитування можуть потім винести і на референдум. Про це заявив перший віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Всеукраїнське опитування — це пробник референдуму для того, щоб ми могли визначити, які питання для громадян України є важливими, і яка позиція з цих питань. Я не виключаю, що деякі з цих питань, які будуть обговорені, надалі можуть бути ініційовані в порядку референдуму», — зазначив Стефанчук.

Він уточнив, що запитання для опитування президент назве згодом, їх поки знає лише невелика кількість людей. Вони вже визначені, цьому передувала «клопітка соціологічна робота». «Це питання, які справді турбують кожного українця [...] і для президента дуже важлива позиція українців з тих чи інших питань», — сказав Стефанчук.

Він також уточнив, що результатом цього опитування можуть стати відповідні державні рішення або ж всеукраїнські референдуми. Результати опитування будуть оприлюднені.

Стефанчук зупинився і на законі про Всеукраїнський референдум. За його словами, Рада може ухвалити проєкт у другому читанні вже в листопаді. Перед тим, 19—20 жовтня, ще планується завершальне засідання профільного комітету парламенту.

«Я думаю, найбільш реалістично, що розгляд цього питання і ухвалення законопроекту в цілому будуть орієнтовно в листопаді», — прогнозує він.

Нагадаємо, 13 жовтня президент Володимир Зеленський закликав українців проголосувати на місцевих виборах і анонсував, що готує для них «пʼять важливих запитань». Але про що саме — не уточнив і пообіцяв озвучити згодом.

Екснардеп Сергій Лещенко стверджує, що всенародне опитування буде добровільним, будуть окремі урни і волонтери біля дільниць. Координатором цього опитування нібито виступає заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

В ОП наголосили, що опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків.

Зазначимо також, що раніше депутати зі «Слуги народу» зареєстрували законопроєкт про зміни до закону «Про Центральну виборчу комісію» про надання їй повноважень проводити соцопитування в день виборів. Згідно з проєктом закону, перелік запитань для опитування, терміни проведення і територію опитування ЦВК мав би надавати уряд. «Слуги» хотіли ухвалити проєкт до 25 жовтня, його також підтримав профільний комітет Ради, але депутати за нього так і не голосували. Сам проєкт різко критикувала опозиція, заявляючи, що таким чином влада фактично запроваджує механізм референдуму без ухвалення спеціального законодавства.

  • 18 червня Верховна Рада в першому читанні підтримала президентський законопроєкт про Всеукраїнський референдум. А 21 липня Венеціанська комісія ухвалила «терміновий спільний висновок» щодо законопроєкту, зазначивши, що проєкт є значним кроком вперед, як порівняти із проєктом 2012 року. Однак комісія звертає увагу на декілька пунктів, які можуть бути вдосконалені в тексті або потребуватимуть подальшого розʼяснення.
  • 16 вересня Комітет з питань організації держвлади і місцевого самоврядування рекомендував Раді ухвалити у другому читанні законопроєкт про референдум.
  • Ідею запровадження в Україні народовладдя Зеленський озвучував ще під час своєї передвиборчої кампанії. Він наголошував на необхідності створити законодавче поле для впливу українців на владу. В одному зі своїх інтерв’ю під час кампанії він зазначив, що питання вступу України до НАТО потрібно винести на Всеукраїнський референдум.