ОП пояснив ініціативу Зеленського про всеукраїнське опитування на місцевих виборах: Не матиме прямих юридичних наслідків

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ОП пояснив ініціативу Зеленського про всеукраїнське опитування на місцевих виборах: Не матиме прямих юридичних наслідків

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

В Офісі президента прокоментували ініціативу глави держави Володимира Зеленського про всеукраїнське опитування на місцевих виборах, які пройдуть 25 жовтня. Перед цим лідер держави заявив, що готує до українців «пʼять важливих запитань».

У відомстві наголосили, що опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, і пояснили, чому вирішили його проводити. «Потреба […] зумовлена тим, що зміст політики у державі має визначати народ, а не виключно ті, хто має достатньо медійного впливу і грошей, щоб маніпулювати у своїх особистих інтересах враженням про суспільну думку», — зазначили в ОП.

У Зеленського наголосили, що 25 жовтня хочуть дізнатися, що «насправді думає народ», а також поставлять ті запитання, які «ніхто та ніколи» не хотів ставити напряму українцям.

«Тобто держава ставить прямі запитання суспільству й отримує прямі відповіді без посередників. Саме так працює справжня демократія», — підкреслили в ОП.

Там також нагадали про опрацювання в парламенті пакету законів про народовладдя і про ключовий з них — про Всеукраїнський референдум, який «вже на шляху до ухвалення депутатами».

  • 13 жовтня президент Володимир Зеленський звернувся до українців і закликав їх проголосувати на місцевих виборах. Він також анонсував, що готує для українців «пʼять важливих запитань». Але про що саме — не уточнив і пообіцяв озвучити згодом.
  • Колишній депутат Ради Сергій Лещенко розповів, що перше запитання Зеленський озвучить 14 жовтня, далі — по запитанню на день. Лещенко стверджує, що всенародне опитування буде добровільним, будуть окремі урни і волонтери біля дільниць. Координатором цього опитування нібито виступає заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.