П’ята частина країн світу перебуває на межі колапсу біорозмаїття та екосистем. Україна балансує між поганим та середнім станом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
П’ята частина країн світу перебуває на межі колапсу біорозмаїття та екосистем. Україна балансує між поганим та середнім станом

Victor Xok / Unsplash

У світі 39 країн перебувають на межі екологічного колапсу — найгірша ситуація на Мальті, Кіпрі, в Ізраїлі та Казахстані через нестачу роботи служб підтримки біорозмаїття та екосистем. При тому, що робота цих служб забезпечує більшу частину промисловості, вона поступово занепадає в основних економіках південно-східної Азії, Європи та США.

Про це йдеться в новому дослідженні Swiss Re Institute.

За даними інституту при одній із найбільших перестрахувальних компаній світу Swiss Re, країни світу покладаються на послуги довкола власних екосистемам — до них належить продовольство, безпека води та регулювання якості повітря. Від них залежить громадське здоров’я, економічна стабільність і, як наслідок, 55% світового ВВП (понад $40 трлн щороку).

«П’ята частина країн світу перебувають під загрозою колапсу своїх екосистем через скорочення біорізноманіття та пов’язаних з ним послуг», — розповідають дослідники.

Праця Swiss Re Institute щодо індексу рівня забезпечення служб біорозмаїття та екосистем (СБЕ) демонструє суттєвий спад в усіх країнах. Країни, залежні від сільського господарства, можуть постраждати від занепаду СБЕ найбільше.

Серед економік «великої двадцятки» найгірше з забезпеченням СБЕ в Південній Африці та Австралії. Китай посідає в цьому сумнівному рейтингу сьоме місце, США — дев’яте, а Велика Британія — шістнадцяте. Найвищий індекс у Бразилії та Індонезії — високий відсоток екосистем цих країн залишається недоторканим.

За даними дослідників, Україна має в більшості регіонів посередній індекс СБЕ. Найгірша ситуація в східних та південно-західних областях, найкраща — в північно-західних. Згідно зі шкалою Swiss Re Institute, найвищий індекс СБЕ на півночі Житомирської області.

Swiss Re

Swiss Re Institute пропонує послуговуватися своїм індексом для кращої протидії глобальному екологічному виклику — він дозволяє урядам і бізнесу оцінювати стан місцевих екосистем, від яких залежить економіка. Також ці дані можна використовувати для контролю за фінансуванням та функціонуванням СБЕ.

Індекс допомагає усвідомити важливість збереження природи заради стабільності локальної та глобальної економіки, особливо у випадку країн з низьким індексом СБЕ та економікою, залежною від екологічної ситуації (Кенія, В’єтнам, Пакистан).

«Знищення Аральського моря, яке призвело до економічного колапсу та масової міграції з навколишніх прибережних районів, це крайній приклад того, як колапс екосистем може вплинути на економіку. Інші приклади включають економічний вплив від шкідливих видів, відтік поживних речовин, цвітіння водоростей або наслідки від втрати запилювачів для сільського господарства», — заявляють дослідники.

Також зазначається, що знищення тропічних лісів загрожує стабільності громадського здоров’я, оскільки половина всіх ліків виготовляється з ресурсів цього середовища.