«Задум був типу Одеси». Лукашенко заявив, що «врятував» Тихановську і дав їй на проживання у Литві $15 тисяч

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Задум був типу Одеси». Лукашенко заявив, що «врятував» Тихановську і дав їй на проживання у Литві $15 тисяч

Mikhail Svetlov / Getty Images

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що врятував Світлану Тихановську і на її ж прохання відправив її у Литву, а на проживання там виділив $15 тисяч з держпідприємства. Відео заяви Лукашенка оприлюднили на Telegram-каналі його пресслужби «Пул первого».

Лукашенко розповів, що штаб Тихановської разом з нею та ще 50 іноземними журналістами планували підпалити вороги і звинуватити в цьому білоруську владу. За його словами, до МВС звернувся охоронець Тихановської, який був колишнім працівником силових структур. Він «відчув», що може щось трапитися. Тоді Лукашенко доручив відправити туди 120 переодягнутих силовиків, щоб взяти під контроль штаб і не дати «статися біді».

«Задум був типу Одеси — підпалити штаб і звинуватити владу», — заявив Лукашенко. За його словами, наступного дня Тихановська звернулася до глави МВС і попросила вивезти її з країни.

«Прохання було одне: «Будь ласка, передайте президенту, що я хочу поїхати з Білорусі, буде біда». І я дав розпорядження, під охороною, з людьми, які вона попросила, щоб її супроводжували, вивезли її у Литву — до дітей», — каже Лукашенко.

Він також розповів, що розпорядився видати Тихановській $15 тисяч — з держпідприємства. І додає, що вона дякувала і «плакала в нього на шиї».

«І коли вона сказала, що у неї немає грошей для того, щоб там прожити, я розпорядився, і з держпідприємства взяли $15 тисяч і їй віддали. «Велике спасибі вам!», на шию, плакала. Вивезли. Більш того, я віддав розпорядження нашому посольству в Литві, щоб допомогли їй в усьому, в тому числі, якщо потрібно, нову квартиру там зняти і так далі і тому подібне. Але її швидко взяли під контроль спецслужби Литви. Все інше ви знаєте. Ось, щоб ви знали, що сталося в той час», — підсумував Лукашенко.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • За даними ЦВК Білорусі Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона виїхала з країни до Литви.
  • Тихановська зустрічається з європейськими лідерами та закликає ввести санкції проти Лукашенка та оточення. Також вона гарантує самопроголошеному президенту безпеку, якщо той мирно передасть владу опозиції.