Нового керівника САП обиратиме підлеглий Авакова Олексій Дрозд. У ЦПК заявляють про порушення закону

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Один з членів конкурсної комісії з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) — начальник відділу докторантури та ад’юнктури Нацакадемії внутрішніх справ Олексій Дрозд — є також поліцейським. Про це повідомляє «Центр протидії корупції», наголошуючи, що він не може бути членом конкурсної комісії через пряму законодавчу заборону.

У ЦПК наголошують, що в законі «Про прокуратуру» зазначено, що членами конкурсної комісії не можуть бути державні службовці або особи, які займають політичні посади, депутати Верховної Ради і місцевих рад, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів, члени політичних партій. Нацполіція є правоохоронним органом, отже, працівникам поліції прямо заборонено бути членами конкурсної комісії.

Окрім того, згвдно з положеннями закону «Про Національну поліцію», відрядження поліцейського до іншого органу не означає втрату статусу поліцейського, хоча й означає звільнення із займаної посади. Дрозд, за даними його декларації, отримує компенсаційні витрати та грошове забезпечення, визначене для поліцейських.

Що ще відомо про Дрозда?

Дрозда в комісію делегували від фракції «Слуга народу». Його батько — приватний підприємець, фірма якого протягом двох років виграє мільйонні державні тендери.

У своїй декларації Дрозд вказав земельну ділянку площею 0,24 га за 50 тис. гривень у селі Хотів Київської області, придбану у 2017 році, хоча її ринкова вартість значно вища. У 2018 році його дружина придбала авто Volkswagen Golf 2015 року випуску за 179 тис. гривень. Вартість уживаного авто такої ж марки значно вище та коливається від 265 до 415 тисяч гривень.