Ляшко: Сімейні лікарі робитимуть експрес-тести на коронавірус, результат — до 30 хвилин

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Ляшко: Сімейні лікарі робитимуть експрес-тести на коронавірус, результат — до 30 хвилин

Синиця Олександр / УНІАН

Міністерство охорони здоров’я планує розширити кількість тестувань на коронавірус в Україні. Вже через два-три тижні сімейні лікарі та мобільні бригади зможуть робити експрес-тести на антиген. Про це розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю «Українській правді».

За його словами, ці тести поки проходять реєстрацію та виходять на серійне виробництво. У них, стверджує Ляшко, чутливість і специфічність майже така як у тестів ПЛР, а результат — через 15—30 хвилин.

«Це той самий мазок забирається з носоглотки, ставиться у пробірку, в пробірці відбувається реакція, де виділяється РНК. Потім з пробірки рідина наноситься на тест-систему, і тест-система показує — є COVID-19, чи немає», — пояснює Ляшко.

  • Раніше Міністерство охорони здоровʼя оновило протокол лікування пацієнтів із коронавірусом, розширивши схему використання тих чи інших лікарських засобів. Так, зокрема, ПЛР-тестування повинні тепер проводити тільки тим, хто має симптоми коронавірусу або звертається до лікаря, який вирішить — чи варто відправити бригаду для проведення тесту.