Разумков заявив, що місцеві вибори мають відбутися «за будь-якої погоди» 25 жовтня, і назвав єдину умову для перенесення

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Разумков заявив, що місцеві вибори мають відбутися «за будь-якої погоди» 25 жовтня, і назвав єдину умову для перенесення

Гонтар Володимир / УНІАН

Підстав для перенесення місцевих виборів в Україні наразі немає, а скасувати їх неможливо.

Про це заявив голова Верховної Ради Дмитро Разумков, повідомили у пресслужбі Апарату парламенту.

«Перенесення місцевих виборів, у моєму розумінні — як голови Верховної Ради України, неможливе, бо законних підстав для зміни часу проведення виборів немає. Вибори мають відбутися за будь-якої погоди 25 жовтня 2020 року, як це й заплановано, бо всі процеси запущені», — наголосив він.

За словами Разумкова, єдиним винятком може стати указ президента України про введення надзвичайного або воєнного стану після рішення РНБО.

«Наступним кроком Верховна Рада або схвалює, або не схвалює таку пропозицію щодо перенесення виборів», — пояснив він, висловивши сподівання, що підстав для цього не буде.

Водночас голова ВР зазначив, що запровадити надзвичайний стан можна на 30 або 60 днів, саме на такий термін можуть перенести вибори.

«Для того щоб скасувати проведення виборів, немає об’єктивної можливості, оскільки це норма Конституції», — додав Разумков і закликав робити все, щоби була можливість провести вибори на всій території держави.

Також Разумков запевнив, що наразі ініціативи щодо перенесення чи скасування до парламенту не надходили.

  • В Україні 5 вересня офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня. Висування кандидатів тривало з 15 до 24 вересня. 2 жовтня оприлюднили інформацію про реєстрацію кандидатів у депутати, а кандидатам дозволили почати агітацію. Із 15 жовтня — розсилка іменних запрошень виборцям. 24 жовтня — день тиші (заборона на агітацію). Результати виборів будуть відомі 6 листопада.
  • Протягом вересня кандидати витратили на політичну рекламу у Facebook, за даними громадського руху «ЧЕСНО», понад мільйон доларів.
  • Згідно з останнім опитуванням, на майбутніх місцевих виборах на найбільшу кількість голосів можуть розраховувати партії «Слуга народу» та «Опозиційна платформа — За життя».