Науковці підрахували, що на дні Світового океану 14 мільйонів тонн мікропластику. Це в 35 разів більше, аніж на поверхні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Науковці підрахували, що на дні Світового океану 14 мільйонів тонн мікропластику. Це в 35 разів більше, аніж на поверхні

Brian Yurasits / Unsplash

Державне обʼєднання наукових і прикладних досліджень Австралії (CISRO) підрахувало, що на дні Світового океану знаходиться 14 мільйонів тонн мікропластику. Про це йдеться у науковому журналі Frontiers in Marine Science.

Така цифра свідчить про те, що на дні океану пластику більше у 35 разів, аніж плаває на поверхні. Дослідження показують, що пластик може накопичуватися на морському дні, просочуючись крізь товщу води або через течії, які переносять мікропластик по підводних каньйонах на глибоке морське дно.

Дослідники називають цю роботу першою глобальною оцінкою кількості мікропластику. Під час роботи вони використовували роботизований підводний човен. Команда зібрала зразки глибоководних відкладень глибиною до 3 тисяч метрів на шести ділянках у Великій Австралійській бухті. Зразки взяли у березні і квітні 2017 року. Потім дослідники збільшили масштаби своїх даних, які взяли біля узбережжя Австралії, щоб отримати глобальну оцінку ваги мікропластику у глибоководних відкладеннях.

Головна наукова співробітниця і співавторка дослідження доктор Деніз Хардесті розповіла, що вони «були здивовані, побачивши високі мікропластичні навантаження в такому віддаленому місці».

«Визначивши, де і скільки мікропластику, ми отримуємо краще уявлення про масштаби проблеми», — додала Хардесті.

Аналіз 51 відібраного зразка показав, що в середньому на грам осаду приходилося 1,26 шматочка мікропластику.

Вчені назвали пластикове сміття «однією з основних екологічних проблем цього покоління», і ця проблема є міжнародно визнаною екологічною проблемою. Пластик — це стійке забруднення, що завдає шкоди дикій природі, самому океану, і росте занепокоєння з приводу потенційних ризиків для здоровʼя, які він представляє для людей. Проблема буде тільки посилюватися, оскільки в найближчі роки очікується зростання виробництва пластику і забруднення навколишнього середовища.

Одне нещодавнє дослідження показало, що навіть якщо людство зробить негайні і скоординовані на глобальному рівні зусилля по скороченню споживання пластика, до 2040 року все одно залишиться близько 710 мільйонів тонн пластику, які будуть забруднювати навколишнє середовище.

За даними Всесвітнього економічного форуму, у Світовому океані вже плаває близько 150 мільйонів тонн пластику, при цьому щорічно в воду потрапляє ще 8 мільйонів тонн.