Французький вчений заявив, що під портретом Мони Лізи знайшов прихований ескіз

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Французький вчений заявив, що під портретом Мони Лізи знайшов прихований ескіз

Леонардо да Вінчі, «Мона Ліза» / Wikimedia Commons

Французький вчений Паскаль Котт заявив, що знайшов під портретом Мони Лізи невідомий раніше прихований ескіз.

Про це пише «BBC Україна».

Котт за допомогою апаратури власного виробництва знайшов сліди ескізу, зробленого в техніці спольверо. Цей метод дозволив Леонардо да Вінчі перенести зображення на деревʼяну панель вугіллям — через отвори, зроблені в лініях ескізу, як через трафарет.

Учений виявив сліди вугілля біля руки та лінії волосся на голові Мони Лізи. На думку Котта, да Вінчі під час написання картини змінив позу своєї героїні, повернувши її голову безпосередньо до глядача. Також Котт виявив у прихованому ескізі шпильку у волоссі Джоконди, «яка ставить нові запитання про задум художника». «У Мони Лізи не могло бути такої зачіски. У ті часи у Флоренції таке було неможливо», — стверджує вчений.

Котт припускає, що такі шпильки могли означати, що на портреті зображена «неіснуюча жінка» — наприклад, богиня або навіть Діва Марія.

Зазначається, що, отримавши доступ до картини у 2004 році, Котт зробив цифрові знімки Джоконди мультиспектральною камерою власного виробництва. Він стверджує, що використана ним технологія аналізу віддзеркалення світла дозволяє побачити додаткові зображення між шарами фарби.

Як пише видання, у 2015 році Котт заявив, що знайшов під картиною друге зображення. Тоді він припустив, що прихована картина була портретом справжньої Мони Лізи, а відомий усім портрет — це зображення іншої жінки. Фахівці піддали його висновки сумніву, а Лувр відмовився коментувати його заяву, додавши, що Котт не входить до дослідницької групи музею.

  • У січні минулого року науковці розвіяли міф про погляд Мони Лізи і зʼясували, що жінка на картині не дивиться прямо.