«Проект»: Перед зустріччю з Путіним усіх відправляють на суворий карантин, а російську вакцину продавали «по блату»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Проект»: Перед зустріччю з Путіним усіх відправляють на суворий карантин, а російську вакцину продавали «по блату»

stux / pixabay

У Росії всіх, хто контактуватиме з президентом Володимиром Путіним, відправляють на двотижневий карантин. А щеплення вакциною від коронавірусу в першу чергу робили представникам еліти — лише «по блату». Про це йдеться у матеріалі російського видання «Проект».

Співрозмовники видання розповідають, що всім людям, яким належить опинитися поруч з Путіним, незважаючи на регалії і вік потрібно відбувати дуже строгий двотижневий карантин. Для цього відведено, як мінімум, три місця. Контактних осіб розподілили між Москвою та Сочі.

Частину співробітників адміністрації Путіна, особистих фотографів і операторів, частина знімальної групи відправили в сочинський пансіонат «Дагомис». Там, розповідають, дуже строгий режим: потрібно сидіти в номерах і чекати результатів тесту на коронавірус. Якщо тест показує негативний результат, то людей перевозять в більш комфортний пансіонат «Русь», де вже дозволяють гуляти по території. І тільки після закінчення карантину їх допускають до Путіна.

Інших контактних осіб відправляють на ізоляцію в комплекс урядових дач у Москві. Там також схожа схема - в очікуванні тесту потрібно сидіти по своїх кімнатах, а потім - можна гуляти по території. І тільки після закінчення двох тижнів дозволяють їздити в підмосковну резиденцію Путіна Ново-Огарьово. В останній, наприклад, повинні жити деякі наближені до російського президента – в спеціально призначеної для гостей частині. Але там, додають журналісти, місця швидко закінчилися.

ЗМІ зазначає, що режим суворого двотижневого карантину поширюється на всіх без винятку бажаючих бути поруч з Путіним. Топ-менеджер однієї з держкорпорацій розповів виданню, що його зустріч з російським президентом лише планується, але йому вже подзвонили з Кремля і попередили про карантин.

При цьому, високопосадовцям, наприклад, дають право вибору місця для ізоляції. З усіма іншими, кого не відправили на карантин, Путін спілкується або по відеозвʼязку, або на дуже великій відстані. При цьому, всі журналісти кремлівського пулу пишуть свої репортажі, дивлячись трансляцію на каналі «Росія-24».

Також ЗМІ розповідає, що у Росії всі бажаючі представники еліти могли зробити щеплення вітчизняною вакциною від коронавірусу ще до реєстрації і не вступаючи при цьому у групу добровольців для випробувань. Все, зазначає видання з посиланням на співрозмовників, залежало від наявності правильних знайомств.

Одним високопоставлений співрозмовник видання розповів, що про щеплення вакциною домовлявся через керівництво Міністерства охорони здоров’я. За його словами, за цю послугу «по блату» вже треба було заплатити 30 тисяч рублів [майже 11 тисяч грн] за укол.

  • У серпні президент Росії Володимир Путін оголосив про реєстрацію вакцини від коронавірусу «Супутник V», попри занепокоєння щодо її безпечності. Вакцину розробив російський Національний дослідницький центр епідеміології та мікробілогії імені М. Ф. Гамалії. Путін тоді стверджував, що його дочка вже зробила щеплення. Вакцина ще проходить фінальний етап випробувань, а через пів року препарат тестуватимуть на дітях. У вересні вже почали вакцинувати мешканців Москви.
  • Учені з кількох країн виявили підозрілі збіги в результатах дослідження російської вакцини від коронавірусу «Супутник V», опублікованого в журналі The Lancet, й у відкритому листі попросили надати оригінальні дані. Керівник дослідження відмовився їм відповідати.
  • Низка зарубіжних учених вимагають у розробників вакцини «Супутник V» надати дані про дослідження.Також вони просять журнал The Lancet опублікувати первинні дані (300 сторінок) про вакцину, що не були опубліковані та спровокували скандал у наукових колах. Учені хочуть переконатися в достовірності даних. У Росії відмовляють.
  • У кінці серпня Путін домовився із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком про випробування російської вакцини в Білорусі. Клінічні випробування там розпочалися на тиждень раніше — 29 вересня.